„Érzelgős, sírós pillanatokon vagyunk túl” – Így élték meg a győri kézisek, hogy öt év után BL-győztesek lettek

Szászi Csenge | 2024. Június 03.
Egy érzelmekkel telített, küzdelmes hétvége és öt év után újra megnyerte a Bajnokok Ligáját a Győr női kézilabdacsapata. A távozó Szöllősi-Schatzl Nadine-t, és a dán átlövőt, Line Haugstedet arról kérdeztük, hogy milyen érzés volt egy aranyéremmel búcsúzni a klubtól.

Vasárnap délután fél hatkor az MVM Dome ünnepi színekben pompázott, a magyar szurkolók pedig talpig zöld-fehérben érkeztek, hogy megtöltsék a stadiont. Mindenki izgatottan várta, hogy kedvenc csapata, vagyis a győri együttes pályára lépjen, azonban azt még inkább, hogy bajnokként vonulhassanak le a mérkőzés végén. 

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a Final Four első napján a Győri Audi ETO KC együttesének a Ferencvárost kiejtő dán csapat volt az ellenfele. Ennek eredményétől függött az, hogy a magyar klub esélyes lesz-e az aranyéremre. Egy idegtépő és rendkívül kiélezett meccs után a Győr végül biztosította helyét a döntőben, ugyanis az utolsó pár másodpercben egy kapusbravúrral 24-23-ra megverték a dánokat. Győri-Lukács Viktória akkor azt mondta az nlc-nek, hogy ez a szezon utolsó két napja, így nem számít, hogy fáradtak-e, hogy fáj mindenük, mindent bele fognak adni a játékukba. Ez pedig így is lett. 

Öt év után ismét BL-győztes a győri csapat

„Nagyon boldog vagyok. Érzelgős, sírós pillanatokon vagyunk túl. Jelenleg mindent is érzek. Nagyon boldog vagyok, hogy a párom, a családom és a barátaim is itt tudtak lenni velem a helyszínen, és ők is átélhették ezt a pillanatot” – összegezte lapunknak kissé fáradtan, de annál boldogabban Szöllősi-Schatzl Nadine balszélső.

Fotó: Győri Audi ETO KC

A Bajnokok Ligája legjobb négy csapata között szerepelt a magyar Győri Audi ETO KC, a német Bietigheim, a dán Esbjerg és a francia Metz. A mindent eldöntő mérkőzésen a magyarok a német Bietigheim csapatával küzdöttek meg a trófeáért. A győri csapat utoljára 2022-ben jutott be a fináléba, azonban akkor egy ezüsttel, a tavalyi évben pedig egy bronzéremmel zárták a négyes döntőt. Az ETO 2015 kivételével az összes Final Fourban szerepelt, öt év után pedig ismét BL-győztesként zárták a szezont. A győri együttes hatodik alkalommal nyerte meg a kétnapos eseményt, ezzel pedig minden idők harmadik legsikeresebb klubjaként tartják számon.

Csodásan érzem magam. Egy álom vált valóra. Nagyon nehéz éven vagyunk túl, ami tele volt lejtőkkel és emelkedőkkel, de a végsőkig hittünk egymásban

– fogalmazott a győzelem után a dán Line Haugsted, a Győr átlövője. 

Mindent eldöntő játékukat a magabiztosság és a kirobbanó energia jellemezte

A hétvége egyik meglepetéscsapata a Bietigheim volt, hiszen az idei volt az első év, hogy egy német együttes szerepelt a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata között, így senki sem gondolta volna, hogy a döntőig menetelnek majd. Ennek ellenére a Győr csapata teljes erőbedobással vágott neki a mindent eldöntő mérkőzésnek, és habár vélhetően még az előző napi fáradalmakat közel sem pihenték ki, a 60 perces játékidő alatt az ellenfelük egyszerűen nem talált fogást rajtuk. A magyar csapat végig uralta a pályát, így már az első félidőben is érezni lehetett, hogy kezükben van a győzelem. A második félidőben a közönség szinte együtt lélegzett a Győr kézilabdacsapatával, akik még az utolsó percekben is tartogattak meglepetéseket. A vasárnapi döntőben a Győr 30-24-re verte meg a német csapatot, így a magyar együttes hivatalosan is Európa legjobbja lett. A dán átlövő elmondása szerint szinte alig emlékszik bármire is az utolsó pár percből. 

„Nem igazán emlékszem arra, hogy mi történt. Átfutott az agyamon, hogy úristen, most mi történt? Tényleg nyertünk? Még mindig nem tudom elhinni.”

Fotó: Győri Audi ETO KC

Nemcsak a pályán, hanem a közönség soraiban is elérzékenyültek

A meccs utolsó perceiben már a játékosok is sírtak örömükben, nem beszélve a szurkolókról, akik egész hétvégén teljes vállszélességgel támogatták a magyar együttest. A díjátadó alatt szinte mindenki könnyek között tört ki, ami nem meglepő, hiszen hatalmas küzdelem jellemezte nemcsak a hétvégét, hanem a Győr egész szezonját. 

Megvolt rá az esély, hogy húsz év után most először maradnak trófea nélkül

A győri klub szezonját egy érzelmi hullámvasútként lehetne jellemezni, így ez volt az egyetlen esélyük arra, hogy az idényben bajnoki címet szerezzenek maguknak, máskülönben húsz év után ez lett volna az első alkalom, hogy trófea nélkül maradnak. Fodor Csenge balszélső egy korábbi interjúban azt mondta, hogy a márciusban érkezett új vezetőedző, a svéd származású Per Johansson új lendületet adott számukra. Részben talán ennek a lendületnek is köszönhető, hogy a mélypontok után ismét aranyérmesként zárhatják ezt a szezont. 

Per Johansson vezetőedző (Fotó: Győri Audi ETO KC)

Többen is távoznak a Győr csapatából

Idén több játékos is távozik a csapatból, köztük a Győr irányítója, a norvég Stine Oftedal, akinek ez volt a hatodik, ezzel együtt pedig utolsó fellépése az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) által szervezett négyes döntőben. A szezon végeztével visszavonul, így a 2024-es párizsi olimpia lesz az utolsó szereplése. A 2023–2024-es kiírás legértékesebb játékosának a végső győztes Győri Audi ETO KC norvég klasszisát választották meg. 

A távozók között szerepel még Szöllősi-Schatzl Nadine és Line Haugsted is. A klub még a tavalyi évben jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg szerződésüket. Nadine korábban azt mesélte, hogy csodás érzés lenne egy aranyéremmel megkoronázni győri pályafutását, így a két játékost arról kérdeztük, hogy milyen érzésekkel távoznak. 

Nagyon örülök a csapatnak. Sokan leszünk távozók, illetve lesz két olyan játékos is, akik abbahagyják pályafutásukat. Azt gondolom, hogy ez egy méltó búcsú lesz mindenkinek

– mondta Nadine. 

Fotó: Győri Audi ETO KC

Line Haugsted a következő évben visszatér Dániába, éppen ezért hangsúlyozta, hogy nem lesz egyszerű az elválás, hiszen egy remek csapatot fog a háta mögött hagyni. 

„Nagyon fognak hiányozni a csapattársaim a következő évben, hiszen csodálatos lányokról van szó. Szívet melengető emberekkel dolgozhattam együtt. Csodás élmény volt ebben a csapatban szerepelni, és az, hogy mindezt egy aranyéremmel fejezhetem be, igazán különleges érzés” – mesélte mosolyogva. 

Nem lesz egyszerű az újrakezdés sem, de előtte még egy olimpia is várat magára

A dán átlövőt arról is kérdeztük, hogy hogyan készül a következő szezonra. Line azt mondja, reméli, hogy az olimpián is részt vehet, viszont utána nehéz lesz visszatérnie Dániába. 

„Nehéz lesz egy teljesen új csapattal és edzővel kezdeni a szezont” – mondta, majd azt is hozzátette, miszerint közel három hetük van arra, hogy regenerálódjanak, mielőtt elkezdik az olimpiai felkészülést. 

„Az olimpiai felkészülést megelőzően lesz egy teljes hetünk, amikor tudunk pihenni, viszont utána kapunk majd házi feladatot. De a következő pár nap arról fog szólni, hogy tényleg kiélvezzük ezt a győzelmet” – összegezte Nadine.

Exit mobile version