Visszalépett Joe Biden, nem indul Trump ellen

F.C. | 2024. Július 21.
Kiszáll az elnökválasztási kampányból, alelnökét ajánlja maga helyett.

Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől. Az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap – írja az MTI.

Biden az X közösségi platformon közzétett levelében úgy fogalmazott: “úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdeke azt szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére fókuszáljak elnöki időszakom hátralévő idejében”.

A hivatalban lévő elnök egyben azt ígérte, hogy döntésének részleteit a jövő héten a nemzethez intézet beszédében fejti majd ki.

A demokrata párti elnök egy másik, a közösségi médiában közzétett üzenetben azt is közölte, hogy teljes mértékben támogatja Kamala Harris jelenlegi alelnök jelöltségét.

A demokrata párt kongresszusi vezető politikusai méltatták az elnök döntését.

Az amerikai politikában évtizedek óta nem fordult elő, hogy hivatalban lévő elnök elállt az újraválasztási szándékától. Legutóbb, 1968-ben Lyndon Johnson volt az az elnök, aki bejelentette visszalépését.

Trump már reagált is

Joe Biden „totálisan megszégyenülve” lépett ki a versenyből – reagált Donald Trump egy kampány-e-mailben a rendkívüli bejelentésre – írja az Index. A CNN-nek adott interjúban pedig kijelentette, hogy Bidennek a pincében kellett volna maradnia, Kamala Harrist pedig még könnyebben legyőzi a Fehér Házért folytatott versenyben, mint Joe Bident.

Kiemelt fotó: Mario Tama/Getty Images

Exit mobile version