Mérgező vörös por borítja be rendszeresen Neszmély környékét

F.C. | 2024. Július 24.
Toxikus fémeket mutattak ki a Greenpeace mérései.

Rendszeresen vörös por borítja be a Komárom-Esztergom vármegyei Neszmély környékét szeles időben. Mint az RTL Híradó tudósításából kiderül, egy régi, már kiszáradt, de máig fedetlen, a falutól 3 km-re lévő vörösiszap-tározóból kerül a levegőbe a por, ha fúj a szél.

A település fölötti terület Marsbéli tájra emlékeztet, mivel itt terül el az egykori almásfüzitői timföldgyár utolsó zagytározója. Folyékony vörösiszap már nincs a gáttal körülvett területen. A tározó befedését már 10 éve elrendelték a hatóságok, de az akkori tulajdonosa ezt nem tette meg.

Az egykori gyár úgynevezett 8-as kazettáját egy osztrák cég vette meg 2020-ban. Az új tulajdonos szeretné a területet minél gyorsabban újjáépíteni, utána pedig egy zöldenergia-projektet létrehozni a sérült területen. Az elmúlt 3 és fél évben azonban ezt nem sikerült megvalósítani, mivel – az osztrák cég állítása szerint – nem kapják meg az engedélyeket a terület rendbetételéhez, így a veszélyes kazettát sem tudják befedni. Jelenleg arra várnak, hogy a területet vegyék ki a természetvédelmi besorolás alól, mert addig nem jutnak előbbre. 

Neszmély polgármestere, Javovics István szerint mielőbb meg kellene szüntetni a veszélyes tározót, mivel az itt keletkező por, ha nem is a közvetlen közelükben, de valahol lecsapódik. 

A Greenpeace többször is mérte a veszélyes anyagok szintjét a tározók környékén: a Dunában nem találtak szennyezést, máshol viszont igen. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjének elmondása szerint a mérések alapján többfajta toxikus fém (mint például rákkeltő arzén, nikkel, króm) is sokszor a különböző határértékek felett van jelen ebben a porban, sőt környékbeli talajvizekben és a talajban is már megjelent.

A Komárom-Esztergom vármegyei kormányhivatalnál azt nyilatkozták, hogy maximálisan támogatják a területrendezést, de szerintük ezt eddig nem kérelmezte a tulajdonos.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Exit mobile version