Kiderült, a Fico elleni támadást is tanulmányozta Trump merénylője

F.C. | 2024. Július 30.
Arra jutott az FBI, hogy van kapcsolat a két merénylet között.

A Robert Fico szlovák kormányfő elleni támadást is tanulmányozta Thomas Matthew Crooks, aki merényletet követett el Donald Trump korábbi amerikai elnök kampánygyűlésén július 13-án – közölte az FBI. Az eddigi nyomozás megállapította, hogy a 20 éves férfi a támadásra való felkészülés során tanulmányozott tömeges áldozatokkal járó lövöldözéseket, valamint utánanézett távirányítású robbanóeszközöknek is – tette közzé az MTI.

Dolgoznak a profilozók

Az eddigi 450 meghallgatás nyomán már körvonalazódik a merénylő személyiségrajza, ami szerint Thomas Matthew Crooks magas intelligenciaszinttel rendelkezett, de társas kapcsolatai szinte kizárólag családjára korlátozódtak, és egész életében kevés barátja vagy ismerőse volt.

Hétfőn az amerikai média nyilvánosságra hozott több üzenetváltást, ami a Trump elleni támadást megelőzően Butler városában, a választási gyűlés területét biztosító rendőrök között történt. Ezekből többi között kiderül, hogy a rendőrök és a biztonsági személyzet tisztában volt a későbbi támadó jelenlétével, és figyelték őt. Az egyik üzenetből kiderül, hogy javasolták a Trump közvetlen védelmét ellátó titkosszolgálat mesterlövészeinek értesítését.

Visszatér a merénylet helyszínére

Donald Trump a hétvégén bejelentette, hogy szeretne visszatérni a Pennsylvania állambeli Butlerbe, többek között azért, hogy tisztelettel adózzon az ellene elkövetett támadásban meghalt Corey Comparatore, volt önkéntes tűzoltó emlékének.

A republikánus elnökjelölt szerdán Pennsylvania államban, Harrisburg városában egy rendezvénycsarnokban tart választási nagygyűlést.

Belendült Kamala

Amúgy Kamala Harris választási kampánya egy hét alatt 200 millió dollárnyi támogatáshoz jutott. Július 21-ét követően, amikor Joe Biden visszalépett a választási indulástól és Kamala Harrist ajánlotta maga helyett, 170 ezren jelentkeztek önkéntes kampányaktivistaként. 

A republikánusok és demokraták közti választási küzdelem kiéleződését mutatják a Joe Biden visszalépését követő héten készült közvélemény-kutatások is. A Fox News által megrendelt kutatás azt mutatja, hogy az elnökválasztás kimenetele szempontjából kritikusan fontos államok közül Michiganben és Pennsylvaniában 49-49 százalék a két nagy párt jelöltjének támogatottsága, míg a szintén fontos Wisconsinban Donald Trump egy százalékponttal vezet; a jelenleg demokrata vezetésű Minnesota államban Kamala Harris 6 százalékpontos vezetését mérték a kutatók. A The Wall Street Journal napilap által megrendelt felmérés szerint országosan Trump 49, míg Kamala 47 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A Forbes által megrendelt közvélemény-kutatás 51-49 arányú vezetést mutat Donald Trump javára; a New York Times megrendelésére készült kutatás szerint Trump 48 százalékos támogatottságával áll szemben Kamala 47 százaléka.

Kiemelt fotó: Anna Moneymaker/Getty Images

Exit mobile version