Több száz denevér lepte el egy veszprémi panelház folyosóját, mentőakciót szerveztek értük

Á.K. | 2024. Augusztus 21.
Egy veszprémi panelházból három nap leforgása alatt 470 törpedenevért kellett kimenteni. Olyan sokan voltak, hogy a mentéssel foglalkozó szakemberek a lakók cipősdobozait is elkérték az akcióhoz.

Szombaton segélyhívás érkezett a Bakonyi Denevérvédő Alapítványhoz. Az alapítvány elnöke, Mészáros József szerint az állatok nehezen bírták a nagy hőséget, hűvös menedéket kerestek, és így találtak rá egy veszprémi panelház számukra szimpatikus folyosójára.

Az eredeti segélyhívás még csak arról szólt, hogy 10-15 denevér repült be az épületbe, amire azt a megoldást javasolták, hogy éjszakára hagyják nyitva az ablakokat, és ki fognak repülni. Csakhogy közbeszólt a vihar, ráadásul mint kiderült, sokkal-sokkal több denevér repült be 10-15-nél – derül ki az RTL Híradó riportjából.

Denevérek a házban! (fotó: Getty Images)

Közel ötszáz denevér repült be a folyosókra, és a falon lévő repedésekben, a kábeleknél és a villanyóránál bújtak el. Csak az első nap több mint háromszázat fogtak el közülük. A mentés három napon át tartott, összesen 470 denevért mentettek ki az épületből.

A törpedenevér a legkisebbnek számít a Magyarországon honos denevérfajták közül, elsősorban szúnyogokkal táplálkoznak. A szakértő szerint nem kell megijedni tőlük, sok a tévhit velük kapcsolatban:

Nem ragad hajba, nem szív vért, nem eszik szalonnát, nem a pokol követe és még lehetne hosszasan sorolni. Ez egyik sem igaz, sőt, ha lehet, elkerül minket. Csak véletlenül szoktak betévedni lakásokba, épületekbe. A legjobb, ha ilyenkor az ablakot kinyitjuk, a villanyt lekapcsoljuk a szobaajtót pedig becsukjuk, hogy ne menjen tovább az épület többi részébe.

A Veszprémben befogott állatokat az alapítvány székhelyének padlására szállították, ahonnan a denevérek azóta már továbbálltak.

Exit mobile version