Sok nappal tart tovább a másodfokú hőségriasztás

Vad Rózsa | 2024. Augusztus 30.
Az országos tisztifőorvos a korábban kiadott másodfokú hőségriasztás meghosszabbításáról döntött.

Az országos tisztifőorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján az augusztus 24-én kiadott hőségriasztás szeptember ötödikéig, azaz csütörtök éjfélig való meghosszabbításáról döntött. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteki közös közleménye szerint utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberre is kitartott a hőség. A tartós meleg elleni óvintézkedések sorában kiemelték, hogy

a kánikulában a diákoknak is figyelni kell

arra, hogy a szokásosnál több vízre, ásványi anyag- és vitaminbevitelre van szükségük. Mindig legyen náluk folyadék, mert hőség idején akkor is inniuk kell, amikor nem érzik magukat szomjasnak. A melegben nem javasolt cukros, szénsavas üdítők fogyasztása; a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. Érdemes könnyű, világos színű, laza, jól szellőző ruhadarabokat viselni.

A magas hőmérséklet az egészségesek szervezetét is megviseli,

de különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, a kisgyermekek, az idős emberek, a túlsúllyal élők. Magasabb kockázatnak vannak kitéve a várandós és a változókorban lévő nők is, hormonális változásaik miatt. A változókorban a panaszok megfelelő életmódbeli szokások kialakításával mérsékelhetők: egészséges táplálkozással (sok friss zöldség, gyümölcs), bőséges folyadékbevitellel (körülbelül 3 liter naponta) és rendszeres testmozgással a kora reggeli vagy esti órákban.

A szabadban végzett munka, vagy hosszabb sport

hőgutát okozhat. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Gondoskodni kell az állatok folyamatos ivóvízellátásáról, hűtésükről, árnyékos helyen történő elhelyezésükről, zárt helyiségben tartózkodásuk esetén pedig annak szellőztetéséről. Gyereket, háziállatot még néhány percre se hagyjunk az autóban, ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívót. Emellett az egész országban tűzgyújtási tilalom van: tilos az erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

Exit mobile version