Újabb érem Párizsban: Major Endre bronzérmes lett a paralimpián

S. Z. | 2024. Szeptember 05.
Óriási küzdelemben a harmadik helyezést szerezte meg a szegedi pingpongos a párizsi paralimpián.

Az asztaliteniszező Major Endre bronzérmet szerzett az MS1-es kategóriában a párizsi paralimpián szerdán.

Az 55 éves Európa-bajnok játékos – aki Rióban negyedik, Tokióban pedig ötödik volt – már azzal bebiztosította dobogós helyezését, hogy kedden megnyerte a negyeddöntőjét, mivel ebben a sportágban nem rendeznek bronzmérkőzéseket.

A kerekesszékes szegedi pingpongos szerdán azzal a brit Robert Daviesszel mérkőzött a legjobb négy között, akit a tavalyi, sheffieldi Eb döntőjében 1:2-ről fordítva legyőzött, s ezzel egyben megszerezte magának a kvótát a mostani paralimpiára.

A szerdai összecsapás óriási izgalmakat hozott, és végül a brit sportoló jutott a pénteki döntőbe, míg a magyar játékos bronzéremmel fejezte be szereplését a francia fővárosban.

Major Endre a brit Robert Davies elleni mérkőzésen a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékokon a férfi asztalitenisz MS8 kategóriájának elődöntőjében a Dél-párizsi Arénában 2024. szeptember 4-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Nagyon jó mérkőzés volt, végre volt valami izgalom, nagyon élveztem – mondta mosolyogva a vegyes zónában Major Endre. – Két stílus találkozott. Ő erősebb, nagyobbakat pörget, én pedig ilyenkor teljesen védekezésre vagyok kényszerítve. Ha visszaadok neki labdát, akkor ő megöli. Nem tudok olyan erősen ütni, mint ő, ezért beejtésekkel igyekeztem megoldani a labdameneteket. Viszont hatalmas csavarásokat tesz bele, ezért az első két szettben nem is tudtam mit kezdeni a labdáival, utána kezdtem ráérezni, de ez már kevés és késő volt. Érezhető volt, hogy nagyon felkészült ellenem. Jobb volt, gratulálok neki!”

A körülményekkel, a hatalmas szurkolással kapcsolatban az újdonsült paralimpiai bronzérmes azt mondta, ilyenben még nem volt részük soha.

„Olyan atmoszférát teremtett a párizsi közöség, amilyet még nem éltem át soha. Nyilván szokatlan volt, de én ezt is nagyon pozitívra értékelem, hogy kijöttek és szurkoltak nekünk. Nagyon örülök ennek a bronzéremnek. Minden szempontból az első helyen van a pályafutásomban ez a paralimpia, lett egy érmem, a hangulat, a helyiek lelkesedése pedig felejthetetlen.”

A játékos harmadszor szerepelt paralimpián, a folytatással kapcsolatban azonban még nem döntött, ahogy fogalmazott: „Amíg érzem, hogy van motivációm, addig csinálom”.

Major Endre a párizsi magyar küldöttség harmadik érmét szerezte, egy-egy arany és ezüst után az első bronzot.

Exit mobile version