Fantasztikus kezdeményezések kerültek be a Föld bajnokai győztesek közé

Vizler-Nyirádi Luca | 2024. Október 09.
Az E.ON Hungária Csoport 2023-ban alapította a Föld Bajnokai elnevezésű díjat azzal a nem titkolt céllal, hogy a klímaváltozásban és a fenntartható energiagazdálkodásban elengedhetetlen szemléletváltás már egészen kiskorban megkezdődjön. Az október 4-én megtartott, minden szempontból energiatakarékos és fenntartható díjátadó rendezvény díjazottjait és résztvevőit elnézve bátran azt mondhatjuk: van még remény.

Az E.ON Hungária Csoport másodszor hirdette meg 25 millió forintos összdíjazású pályázatát, melynek keretében a gyerekeket érzékenyítő, a közösséget bevonó, újszerű iskolai és óvodai zöld programokat támogatnak. A Dunántúl, Pest vármegye és Budapest áramhálózatát üzemeltető energiacég felhívására idén beérkező csaknem 400 pályázatból 14-et a zsűri, egyet pedig a közönség juttatott a győztesek közé.

Idén Mosonmagyaróvár, Bajna, Füle, Hódmezővásárhely, Csesztve, Csepreg, Ajka, Tatabánya, Veszprém, Budaörs, Budakalász és Budapest oktatási intézményei kerültek a legjobbak közé.

A Föld bajnokai díjátadón számos hasznos beszélgetést hallgathattak meg a résztvevők

A tenni vágyásnak gyakran anyagi korlátai vannak az intézményekben

Komposztfűtéses melegház, szabadtéri osztályterem, ritka halfajok védelme, önellátásra ösztönző, régi szakmákat megidéző gimnáziumi szakkör, növényi alapú környezetbarát festési eljárások, fenntartható divat, klímabarát tankert, levélgyűrűzés – csak néhány a győztes ötletek közül. Ahogy az ábra is mutatja, nem ötletből vagy kezdeményezésből van hiány, a programok megvalósítása gyakran egyszerűen anyagi kérdés. Ehhez igyekszik minden évben segítséget nyújtani az E.ON Hungária Csoport.

„A fenntarthatóság számunkra nem csak az üzleti stratégiánk alapeleme. Felelős vállalatként fontos szerepünk van a társdalom szemléletformálásában is. A zöld jövő megteremtésének egyik kulcsa abban rejlik, miként gondolkodnak a jelenlegi és a fiatalabb generációk a környezetvédelemről. A Föld bajnokai pályázat azért különleges, mert azon keresztül a pedagógusok, a gyerekek és a szülők együtt lehetnek részesei olyan programok megvalósulásának, amelyek valódi szemléletformáló erővel bírnak a saját közösségük számára” – fogalmazta meg Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója, a Föld bajnokai pályázat zsűrijének elnöke.

Ismerjünk meg néhány győztest!

Klímanócskák Zöldzugolyban – Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Szabadság téri Óvoda

Az óvoda programja 2000 óta működik, magába foglalja a klímavédelem, egészségvédelem és lokálpatriotizmus területeit. Az elmúlt években az intézménynek olyan magas szakmai szintet sikerült elérnie, amelynek során már a pedagógusok képzése is elindult. Az idei pályázat célja a Zöldzugoly klímabarát kert fejlesztése, ahol a gyermekek környezettudatos tevékenységeken keresztül tanulják meg az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és a biodiverzitás védelmét.

A Hódmezővásárhelyi Szabadság téri óvoda Klímanócskák Zöldzugolyban pályázata is győzött

Több olyan rendezvényünk van, ahol családokat és tágabb közösségeket szólítunk meg. A klímabarát kertünk teljesen tevékenységközpontú, ahol mindent maguk a gyerekek, családok pedagógusok végezhetnek. Komposztálunk, gyógynövényt termesztünk, van virágoskertünk és magaságyásunk. A pályázat támogatásával a kerti tavunkat fogjuk fejleszteni, illetve minierdőt és esőkertet is létrehozunk. A célunk az, hogy minden olyan lehetséges megoldást közvetítsünk, amellyel fel tudunk készülni a következő évekre. Ehhez az a legfontosabb, hogy rengetegen kapcsolódjanak a programunkhoz, így nagyon erős szemléletformáló tevékenységet tudunk végezni, a szakmai elismerések pedig azért fontosak, hogy mindezt hitelesen tudjuk tenni” ‒ nyilatkozta Bozókiné Szabó Ildikó, a program szakmai vezetője.

Rákospalotai Meixner Általános Iskola

Az iskola nagy mennyiségben használ különböző anyagokat az alkotó folyamatokban, ezek ára azonban nagyban megugrott az elmúlt években. Ezért is jutott eszébe a pályázó szervezetnek, hogy természetes alapanyagokra vált, saját készítésű festékeket, tintákat és rajszenet állítanak elő. Ezek nemcsak egészségesebb alternatívákat és olcsóbb előállítási költséget kínálnak az órákon, de megtanítják a gyerekeket az előállítási technikákra is. A diákok maguk gyűjtik a szükséges növényeket, és közösen fedezik fel a textilfestés technikáit. A projekt eredményeként egy online kiadvány is készül a természetes alapanyagok felhasználásáról az oktatásban.

Növényekből készít környezetbarát festékanyagot a Rákospalotai Meixner Általános Iskola

„Úgy pályáztunk, hogy ne csak alapanyagokat és tárgyi eszközöket tudjunk vásárolni, hanem programokat, workshopokat is tudjunk szervezni, illetve lesz két, ehhez kapcsolódó témájú kirándulásunk is. Tavasszal magaságyásba szeretnénk festőnövényeket palántázni, ami nagyjából a nyári alkotótáborunkra fognak beérni, így ezeket ott már fogjuk is tudni használni. Szerencsénkre a hozzánk járó gyerekek családjai nagyon sok tekintetben környezettudatos gondolkodásúak, ők is nagyon boldogok, hogy egy ilyen színes programsorozatot tudunk összeállítani erre a tanévre” ‒ beszélt a terveikről Kőházi Mária, művészeti vezető, művészpedagógus, majd hozzátette: a felnőtteknek már nem csak az a feladata, hogy fölnyissák a gyerekek szemét.

„Úgy gondolom, hogy a mai fiatalokra egy kicsit rátelepedett a klímaszorongás, ezt fontos lenne oldani. Az áttörések soha nem egy generáció alatt történnek, lehet, hogy mi vagyunk a legelsők, és most még egy kicsit veszett ügynek tűnik, de bízom benne, hogy talán az, amit megtanítunk, megmarad nekik.”

Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium

Az egész éves “Fenntarthatóság” szakkör során a diákok az önellátás, természetvédelem és biodiverzitás témáit olyan gyakorlati tevékenységeken keresztül ismerik meg, mint konyhakert-kialakítás, rovarhotel-készítés, palántanevelés és élelmiszerhulladék-csökkentés. A szakkör egy közösségi kemenceépítéssel zárul, amelybe az iskola teljes közösségét bevonják.

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium egész éves fenntarthatósági szakkört és közös kemenceépítést tervez a gimnazistákkal

„Ezek a gyerekek nagyon motiváltak a tanulásban, komoly célkitűzéseik vannak, azonban sokukon azt látom, hogy szinte semmi másra nem marad idejük, ezért nagyon kevés lehetőségük van a természethez kapcsolódni” ‒ magyarázta Tóth-Pozsonyi Enikő, matematika-biológia tanár. ‒ „Ezt szeretnénk nekik biztosítani, hogy egy kicsit a környezetükből tudjanak erőt meríteni, illetve a hétköznapi életben is el tudjanak boldogulni. Igenis fel tudja őket tölteni az, ha kézzel készíthetnek valamit, és más munkafolyamatokba is bevanjuk őket, mint a megszokott tantermi menet. A projektünknek sok része futott már külön-külön, ezeket az ötleteket próbáltuk egybegyúrni, hogy legyen egy egész tanévet felölelő programsorozatunk.”

A rendezvény is minimális ökológiai lábnyomra törekedett

A Föld bajnokai pályázat szellemisége, a környezettudatos gondolkodásmód a díjátadó gála minden részletében tettenérhető volt. A résztvevők a regisztráció során utazási információkat oszthattak meg a szervezőkkel, a rendezvény végeztével pedig ezek és a begyűjtött helyszíni energiafelhasználási adatok alapján a cég az esemény teljes karbonlábnyomát kiszámolja, az elkerülhetetlenül kibocsátott szén-dioxid mennyiséget pedig utólag kompenzálja. Az étel-ital választékban is törekedtek a szezonális ételek használatára. Az ajándékok és díjak tekintetében fel sem merült a mesterséges anyagok használata: minden egyes ajándéktárgy egyedi, kézműves manufaktúrából érkezett.

Fenntartható módon, uszadékfából készült a Föld Bajnokai díj

Az összes többi győztes pályázat ide kattintva megtekinthető.

Exit mobile version