Masszív bírság várhat november 1-től arra, aki nem így lép be Ausztriába

Á.K. | 2024. Október 13.
November elsejétől válik hatályossá nyugati szomszédunknál egy szabály, aminek be nem tartása súlyos bírsággal járhat azokra a magyarokra nézve is, akik úgy hajtanak be az autójukkal az országba, hogy nem tudnak róla.

Az úgynevezett helyzettől függő gumiabroncs-változás azt jelenti, hogy november elsejétől akár 5000 eurós bírsággal is illethetik azt, akiről kiderül, hogy egy balesetnél a kocsiján nem téli gumi volt – hívja fel rá a figyelmet a Hitelfórum.

Ausztriában már 2008-tól érvényes a téli gumik kötelező használatának szabálya november elseje és április tizenötödike között télies útviszonyok esetén a személyautók és a 3,5 tonna súlyt el nem érő gépjárművek esetén.

Megállít, és repül a bírság (fotó: Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images)

Bár az M+S (mud+snow) jelzés nem mindig téli gumit takar, a törvény szerint az osztrák hatóság az ellenőrzésnél ezt figyeli. A mintázat mélysége is fontos: Ausztriában legalább 4 mm-esnek kell lennie, diagonális abroncs esetében pedig 5 mm-esnek. Elfogadottnak számítanak a megfelelő minősítésű négyévszakos abroncsok is. A téli gumi kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre szereljük. Hólánc azonban csak hóval borított szakaszon használható, mert anélkül roncsolja az utat.

Nem kell azonban balesetet szenvednünk ahhoz, hogy bírságot fizessünk. Egy egyszerű országúti ellenőrzésnél is jár az 50 eurós bírság annak, akinek kocsiján november elsejétől nem a megfelelő gumi van.

És azzal sem árt tisztában lenni, hogy amennyiben úgy okozunk balesetet, hogy télen nyári gumi van az autón, a biztosító sem fizet.

Exit mobile version