Eltemették Karsai Dánielt

nlc | 2024. Október 27.
Utolsó útjára kísérték Karsai Dániel alkotmányjogászt szűk családi körben.

„Danit ma örök nyugalomra helyeztük. Végakarata értelmében szűk családi körben és legközelebbi barátai által kísérve, Mike Oldfieldot hallgatva, némi alkoholt fogyasztva. Vigyázz magadra, Bro’. Mindent csak köszönhetünk Neked” – így búcsúzott testvérétől Facebook-oldalán Karsai Péter, Karsai Dániel testvére. 

Azt is írta, hogy október 30-án szerdán 21.30-tól a 6Szín Teátrumban az aznapi előadás után szerveznek egy közönségtalálkozót, amit Csáki Judit színházkritikus fog moderálni. „Beszélgetünk majd az Egy tökéletes nap című darabról valamint mindkét nagybátyánk, Karsai György és Soke Kelemen István fognak megemlékezni Daniról (tervek szerint én is tartok egy rövidebb beszédet)” – fogalmazott Karsai Péter.

Karsai Dániel szeptember 28-án án hunyt el. A hírt akkor testvére tette közzé a Facebookon.

Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel, az ALSsel

– fogalmazott akkori posztjában testvére. 

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS-betegséget. Állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott, idén március végén tüdőgyulladás miatt került kórházba, ahonnan később kiengedték, de utolsó időszakában már lényegében semmit sem tudott egyedül csinálni, mindenhez segítségre volt szüksége.

Mi az ALS?

Az amiotrófiás laterálszklerózis az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A betegség az idegsejtek pusztulását okozza, ami az izmok fokozatos gyengüléséhez, sorvadásához és végül bénuláshoz vezet.

Karsai Dániel küzdött azért, hogy ha állapota már elfogadhatatlanná válik, méltósággal fejezhesse be életét, mert a magyar szabályozás az eutanázia minden formáját tiltja. Karsai Dániel csalódott volt, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szeptember elején elutasította fellebbezését: a testület ugyanis úgy ítélte, hogy az eutanázia lehetetlenné tétele nem sérti Karsai emberi jogait.

Karsai Dániel ápolója, a 26 éves Márkovics Ákos a 24.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy Karsai Dániel a végakaratában kikötötte, hogy életmentő beavatkozásokat nem végezhetnek el rajta, nem tarthatják gépen.

Címlapkép: Fotocentral

Exit mobile version