Limitet vezettek be a visszaváltó automatáknál

F.C. | 2024. Október 28.
Visszaváltási limit lépett életbe a REpontokon.

Tranzakciónként 5000 forintos limitet vezetett be a visszaváltó automatáknál a MOHU. Október 26-tól maximum ekkora értékben adnak ki vásárlási utalványt is – értesült a Pénzcentrum.

Ennek értelmében aki száznál több 50 forintos italcsomagolást akar visszaváltani, annak ezt ezentúl több tranzakcióban kell megtennie.

A visszaváltó automatákat amúgy rengetegen használják. Október közepéig az új rendszerben visszaváltott palackok, dobozok, üvegek száma elérte a félmilliárdot – közölte akkor a cég. A Mol hulladékgazdálkodási koncessziós társasága, a MOHU célja, hogy 3 év múlva az italcsomagolások minimum 90 százalékát visszaváltsák Magyarországon, ahol a becslések szerint évente több, mint 3 milliárd italcsomagolás van forgalomban. Jelenleg 3700 helyen lehet visszaváltani a palackokat.

REpont értesítő a bevezetett limitről a Sparban (fotó: NLC)

A legnépszerűbb visszaváltási mód a boltban levásárolható papírutalvány, eddig több mint 20 milliárd forintot kértek vissza így a vásárlók. A hazai automatáknál Európában egyedülálló lehetőség, hogy a visszaváltási díjat egyenesen a saját bankszámlára is lehet utalni, a visszaváltók körülbelül 10-15 százaléka választja ezt a megoldást. Az automatáknál lehetőség van arra is, hogy a visszaváltási díjat jótékony célra utalja a vásárló. Ez a cél most a gyerekgyógyítás. Eddig mintegy 70 millió forintot adományoztak így a vásárlók.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Bruzák Noémi

Exit mobile version