Gyerekek, akik örültek egy pohár tejnek – 70 éves az UNICEF

Czvitkovits Judit | 2016. Március 17.
Kislány voltam még, amikor először láttam olyan gyerekeket a tévében, akik mások voltak, mint én: rongyos holmikban jártak, feltűnően soványak és határtalanul boldogok voltak, ha ételt vagy játékot kaptak a felnőttektől. Ekkor tudtam meg, a világon csak nagyon kevés az olyan szerencsés gyerek, akinek van ágya, vacsorája, játékai vagy szülei. Felfoghatatlan volt ez számomra. Az UNICEF idén 70 éves. A Magyar Bizottság szívfacsaró fotóarchívumából válogattunk.
Magyarország, 1946 – Gyermekek egy budapesti gyerekkórház padlóján ücsörögnek. A kórház valamennyi tartalékát felélte, ruhát, pelenkát ekkorra már nem tudtak adni a gyerekeknek, rongyokba csavarták őket.

 

Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapját, vagyis az UNICEF-et az ENSZ ideiglenesen hozta létre 1946-ban azért, hogy segítse azokat a sérült, alultáplált, fagyoskodó gyerekeket, akik a II. világháború borzalmait túlélték. A szervezet fennállása óta több gyermekéletet mentett meg, mint bármely más humanitárius szervezet a világon. (A fotón: Jugoszlávia, Zágráb, 1946 – Kislányok egy zágrábi árvaházban örülnek az új ágyaiknak.)

 

Az UNICEF az egészségügy, a táplálkozás, a szociális gondoskodás, az oktatás és a szakképzés területén igyekszik támogatni a kicsiket szerte a világon. A segítségnyújtás feltétele, hogy az érintett országok kormánya ehhez beleegyezését adja. (A fotón: Olaszország, Róma, 1945 – Nyári táborozás közben kapnak kenyeret a gyerekek.)

 

Az UNICEF célja, hogy a gyerekek jogai a világon mindenhol érvényesüljenek. Minden gyereknek joga van a védelemhez, az oktatáshoz, az egészséghez, joga van ahhoz, hogy a felnőttek különleges védelemben részesítsék őket, hiszen ők is a társadalom részesei, csak kevésbé képesek a jogaikat érvényesíttetni. (A fotón: Egyiptom, 1946 – Gyerekek egy menekülttáborban szegényes játékaikkal játszanak.)

 

Mára az UNICEF több mint 190 országban van jelen, gyermekvédelmi programjait pedig adományokból, felajánlásokból működteti. A szervezet éves költségvetése több mint 2,5 milliárd dollár, aminek 80 százalékát közvetlenül a gyerekek megsegítésére költik. (A fotón: Fülöp-szigetek, Manila, 1946 – Gyerekek tejért állnak sorban.)

 

Lengyelország, Katowice, 1946 – Egy apáca meleg levest oszt a gyerekeknek.

 

India, 1949 – Egy indiai árvaházban rizst kapnak a gyerekek.

 

Korea, 1950 – Egy koreai általános iskola kis diákjai napi tejadagjaikat fogyasztják.

 

Görögország, 1950 – Egy görög kisfiú az új takaróját fogja a kezében, miközben egy nő szoknyáját markolja.

 

Olaszország, 1950 – Mozgássérült fiúk játék közben.

 

Guatemala, 1950 – Gyerekek az UNICEF által biztosított tejre várakoznak.

 

El Salvador, 1951 – Gyerekek kapnak enni egy kórházban.

 

Görögország, 1951 – Athéni általános iskolások tejet isznak az UNICEF jóvoltából.

 

Marokkó, 1953 – A szemgyógyász dr. Reinhards (bal oldalon) egy kisfiú szemét vizsgálja, a gyerekek pedig megtanulják, hogyan kell alkalmazniuk azt az antibiotikumot, amit a vakságot okozó gyulladásos megbetegedés ellen kaptak.

 

Ausztria, 1955 – Kisgyerekek evés közben mosolyognak a kamerába.

 

Vietnam, 1972 – Két kisfiú egy buddhista árvaházban gyógyul az alultápláltságból.
70 éves az UNICEF
Együtt a gyermekekért, már 70 éve! Hívd a 136 66-os segélyvonalat és segíts Te is a világ legnehezebb sorsú gyermekeinek! Egy hívás ára 500 forint, mely bármely mobilhálózatból elérhető. Bővebb információkért látogass el az UNICEF hivatalos oldalára!
 

UNICEF az NLCafén!

Exit mobile version