Nyári táborokban fogynak a túlsúlyos tinédzserek

nlc | 2017. Május 30.
Míg a legtöbb gyermek számára nemsokára kitör a nyári vakáció, másoknak folytatódik a kőkemény munka: sok túlsúlyos gyerekekre olyan nyári táborok, nyári iskolák várnak, ahol nemcsak a fogyásban segítik őket, de a helyes étkezésben, a rendszeres mozgás elsajátításában és a tanulásban is.

Európában minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, az európai átlagon belül hazánk különösen rosszul szerepel. Magyarországon a 6-12 éves korosztályban a vizsgált gyermekek harmadának van súlyfölöslege – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének kimutatásában. A problémára rengeteg válasz van, ezek közül az egyik leghatékonyabbnak azok az oktatási intézmények, táborok bizonyulnak, amik kimondottan túlsúlyos tinédzserek számára jöttek létre.

Az amerikai Wellspring Academy of California volt az első olyan bentlakásos iskola, ami túlsúlyos tinédzserek számára biztosított egy olyan oktatási rendszert, ahol a kötelező alaptantárgyak mellett a helyes táplálkozás és testmozgás alapjait is elsajátíthatják a fiatalok. Ma már nemcsak Kaliforniában, de többek között New Yorkban, Floridában, Texasban, Hawaiin, Kanadában és Angliában is működnek ilyen iskolák. 

Az iskolába szerte a nagyvilágból – többek között Mexikóból, Skóciából, de még a Közel-Keletről is – érkeznek a fiatalok, akik vagy csak a nyári hónapokat töltik itt, vagy másfél évre maradnak. 

A fiatalokat szigorú órarend kötelezi: 07:00-kor kelés, utána 1 óra edzés, reggeli, házimunka majd iskola vár rájuk, ahol az alaptantárgyak mellett a táplálkozási és sport-alapismeretek is kötelezőek. Cél, hogy a diákok a tábor után is képesek legyenek kontrollálni étkezésüket, súlyukat.

A diákok zöme minimum két éve szenved túlsúlyától, a tábor előtt pedig jellemzően semmi sportot nem űztek, rendszertelenül és rosszul étkeztek. 

A kaliforniai Macy Marquez San Diegóból érkezett az iskolába, nagymamája a nyugdíjából fizeti a havi több mint hatezer dolláros iskolát. A kislány jelenleg 175 kg, nagy álma, hogy 100 kg-ot fogyjon. 

A felmérések alapján a 6-19 év közötti amerikai fiatalok 16 százaléka túlsúlyos. 

Az elhízott vagy túlsúlyos fiatalok professzionálisan felszerelt edzőteremben mozoghatnak.  

Az iskola menzáján komoly diéta vár a fiatalokra. 

 Nemcsak a menzán kapnak zsírszegény, rostos és proteinben gazdag, egészséges ételeket, de meg is tanulják, hogyan készülnek ezek a fogások. 

 

 

 

A fűtött medencés edzés az egyik legkedveltebb napi program. 

 

 A szigorú órarend mellett minden tininek teljesítenie kell egy napi feladatot: 10 000 lépést meg kell tenniük, amit lépésmérővel meg is számolnak. 

 A táborban a tinik jegyei javulnak, és megoldódnak tanulási nehézségeik is, amikről sok esetben az önutálat, az önbizalomhiány tehet. 

 

 A tanárok és az edzők szerint azt a legnehezebb elérni, hogy a gyerekek motiváltak maradjanak, és szívvel-lélekkel akarják a változást. A kitartás és az akaraterő gyakran hiányzik belőlük. 

A 17 éves Marissa Hamilton (balra) 155 kilósan érkezett a táborba, két hónap alatt pedig 20 kilótól sikerült megszabadulnia. 

 

 

 

 Nemcsak edzések, de csapatsportok is várják a fiatalokat, hogy ezzel is segítsék őket a szocializációban. 

A tinik hetente egyszer mérlegre állnak. Nincsenek kitűzött, kötelezően teljesítendő érték, és büntetés sem jár, ha valaki nem fogy vagy éppen hízik.  

 

 Sokan számára az elhízás teljes szociális izolációt hoz magával, a táborban azonban új barátságok tudnak kialakulni a sorstársak között, és ez hatalmas lelkierőt ad. 

 

Exit mobile version