Arra az Edda fotóra emlékszel, amikor Pataky Attila két pucér nő között pózolt?

K.G. | 2020. Május 27.
Pataky Attila, oldalán az Edda zenekarral elképesztő menőnek számított a 80-as években. Most olyan képeket mutatunk, amiket talán még nem láttál róluk.

Az Edda Művek (1980-ig csak Edda) és Pataky Attila érdemeit nem is érdemes vitatni, a 80-as években meghatározó jelenség volt a magyar rockzenében. Aki eddás volt, az vagány volt, és kész. A zenekar Edda néven kezdte, hivatalos időszámítás szerint 1974-ben, mert ekkor lett Pataky Attila az énekes a zenekarban. Ha csak a lemezeladást tekintjük, akkor az egyik legsikeresebb magyar rockzenekarnak számítanak itthon. Az első nagylemezük 250ezer példányban kelt el, a számaik legendássá váltak az albumról.

Nem kerülték el a zenekart a hullámvölgyek sem, ahogy ez lenni szokott a rock világában. 1983-ban Pataky Attila és Slamovits István szólógitáros között a zenei ellentét odáig fajult, hogy végül búcsúkoncertet tartott az Edda Művek, és úgy tűnt, vége van a diadalmenetnek. Ám egy évvel később a ma már nyugdíjas Pataky úgy döntött, berúgja újra a motorokat, de ehhez már csak ketten maradtak a zenekarban az eredeti felállásból. A miskolci gyökereket ekkor kezdték elengedni a bandában, hiszen a zenekar nagy része fiatal, budapesti zenészekből állt már.

A hősidőkből 1979-ből találtunk egy képet az Eddáról, amin jól prezentálják az akkori szellemiséget: buli, rock’n’roll és csajok álltak a középpontban. A 1985-ös kép, melyen Pataky Attila egy partvissal pózol, pedig annyira szürreális, hogy már épp ettől jó.

Pataky Attila és az Edda Művek tagjai két meztelen nővel pózoltak (Forrás: Fortepan/

Pataky Attila kezében vagánynak tűnik még egy partvis is (Forrás: Fortepan/Urbán Tamás)

Pataky Attila mögött a díszletet gyerekek tartották (Forrás: Fortepan/Urbán Tamás)

Olvass még több retro sztorit:

Exit mobile version