Zöldségleves

jancsi bá | 2001. Április 23.





Hozzávalók :


  • 500 g csont vagy
  • 2 db húsleveskocka
  • 200 g sárgarépa
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zeller
  • 30 g gomba
  • 40 g karfiol
  • 100 g kifejtett zöldborsó
  • 40 g liszt
  • 40 g vaj
  • 30 g vöröshagyma
  • 1 csomó zöldpetrezselyem
  • őrölt fehér bors



  • A galuskához:

  • 80 g liszt
  • 1 tojás



  • Elkészítés:

    A csontot megmossuk és kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni. Az előkészített zöldséget, zellergumót, gombát finom metéltre (csíkokra) vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a vajon aranysárgára pirítjuk, az összevágott zöldséget hozzáadva, sóval, őrölt fehér borssal (eleinte többször kevesebbet tegyünk a fűszerekből, mint egyszerre sokat) ízesítjük és fedő alatt kevés víz hozzáadásával pároljuk. Ha félig megpárolódott, hozzáadjuk a zöldborsót és a finomra (nagyon apróra) vágott petrezselyem zöldjét zsírjára visszapirítjuk és liszttel megszórjuk, kb. 5-6 percig tovább pirítjuk. Csontlével (vagy vízzel) felengedjük, jól kiforraljuk.

    A galuskához a lisztet összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel és a tésztából kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. A tavaszi zöldséglevest készíthetjük konzerv, illetve gyorsfagyasztott zöldségfélékből is. Minden esetben vigyázni kell, hogy a zöldségfélék épségben maradjanak, ne törjenek össze. Ezért célszerű fakanál helyett az edény jobbra-balra mozgatásával megkeverni a benne lévő anyagokat.
  • Exit mobile version