Fogasszeletek keszthelyi módra

jancsi bá | 2001. Június 04.

Hozzávalók

  • 700 g fogasfilé
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 100 g zöldpaprika
  • 100 g paradicsom
  • 80 g gomba
  • 80 g vaj
  • só, őrölt bors

    Elkészítés

    A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és kivajazott edényben a fehér bort ráöntve puhára pároljuk. A zöldpaprikát, a héjától és magjától megszabadított paradicsomot és a gombát apró kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. Amikor a halszeletek megpuhultak, a párolóléből óvatosan kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk. A kockára vágott zöldségféléket a párolólébe tesszük, sóval és törött borssal ízesítjük, megszórjuk a zöldpetrezselyemmel, az egészet összeforraljuk, és forrón a fehérbormártáshoz adjuk, amellyel együtt még egyszer átforraljuk. Tálaláskor a halat a tálra helyezzük, bevonjuk a mártással és petrezselymes vajas burgonyát halmozunk mellé.

    Fehérbor mártás

    Hozzávalók

  • 4 dl halpároló lé
  • 1,5 dl száraz fehér bor
  • 1 dl tejszín
  • 2 db tojás
  • 150 g vaj
  • 80 g liszt
  • 1 db citrom
  • Elkészítés

    A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és fehér habzásig hevítjük, forró halalaplével és a fehérborral felengedjük, sózzuk, kiforraljuk. A forralás ideje alatt a tojások sárgáját a tejszínnel elkeverjük és a tűzről levéve a mártáshoz adjuk, elkeverjük, citromlével ízesítjük.

  • Exit mobile version