Halászlé

jancsi bá | 2001. Június 04.
Egyik leghíresebb és legkedveltebb ételünk: a halászlé. Elkészítése jóval egyszerûbb, mint gondolnánk - kezdõ háziasszonyok is nyugodtan megpróbálhatják!

Hozzávalók

  • 1600 g friss ponty és belsőség
  • 200 g vöröshagyma
  • 150 g zöldpaprika
  • 80 g paradicsom
  • 50 g hegyes-csípős zöldpaprika
  • 40 g fűszerpaprika
  • Elkészítés

    A pontyot pikkelyétől megtisztítjuk, kibelezzük, a haltejet és ikrát félretesszük. A hal fejét, farkát levágjuk, a halfejből a keserűfogat eltávolítjuk. A lefilézett halhúst bevagdossuk az előkészítésnél leírt módon, majd egyenletes kockákra vágjuk, sózzuk, kevés fűszerpaprikával megszórjuk és hűtőszekrénybe tesszük.

    A halfejet, farkat és a gerinccsonkot a karikára vágott vöröshagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, egy-két karika erős paprikával hideg vízben feltesszük főni (a víz épphogy ellepje). Amikor forrni kezd, beleszórjuk a fűszerpaprika felét és nagy lángon 40 percig főzzük. Főzés után a hallevet leszűrjük (a halcsontot nem törjük át), majd a félretett halhúst, ikrát és tejet beletéve visszatesszük főni. Amikor ismét forrni kezd, hozzákeverjük a fűszerpaprika másik felét. Az elkészült halászlét csak a végén sózzuk. Az erős paprikát külön tegyük az asztalra, ki-ki ízlése szerint erősítheti saját adagját.

  • Exit mobile version