Nyelvhal tengeri kagylóval

jancsi bá | 2001. Augusztus 31.

Hozzávalók

• 600 g nyelvhal
• 120 g kagylóhús
• 1 dl száraz fehérbor
• só, törött bors

A mártáshoz:

• 3 cl olívaolaj
• 20 g vaj
• 80 g paradicsom
• 50 g zöldpaprika
• 10 g liszt
• fűszernövények (bazsalikom, fokhagyma, rozmaring, édeskömény)
• só, őrölt bors

Elkészítése

A paradicsomot pár másodpercre forró vízbe mártjuk vagy láng fölé tartjuk, a héját lehúzzuk, majd apró kockára vágjuk. A fokhagymát péppé zúzzuk, a fűszernövényeket és a zöldpaprikát felvágjuk. Az olajban a finomra vágott anyagokat a következő sorrendben pirítjuk le: fokhagyma, zöldpaprika, fűszernövények, paradicsom. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük és az előkészített halszeleteket ráhelyezzük, hozzáöntjük a fehérbort és lefedve a halat, puhára pároljuk. Ha megpuhult, a szeleteket levesszük, melegen tartjuk és a visszamaradó párolólevet lisztes vajjal (a hideg vajat a liszttel összegyúrjuk és felhasználásig hűtőben tartjuk) sűrítjük, kiforraljuk, a kagylóhúst a felforrósított vajon átpirítjuk. A melegen tartott halat a tálra rendezve a kiforralt mártást a szeletek mellé öntjük, ráhelyezzük a pirított kagylóhúst.

Exit mobile version