A galuskától a pizzáig

jancsi bá | 2001. November 19.
Receptjeinkhez szükséged lesz néhány alaptészta elkészítésének módjára. Ha még nem tudod, hogy készíts galuskát, vagy mi kell a palacsintába, esetleg hol keleszd a pizzát, és mi az a gyúrt tészta, itt mindent megtalálsz.

Gyúrt tészta

Hozzávalók (egy adagnyi mennyiséget jelentenek a leírtak)

• 100 g liszt
• 1 tojás
• só, víz 






Elkészítése

A lisztet a gyúrótábla közepén felhalmozzuk, közepébe fészket készítünk – olyat, mint egy vulkán krátere. Ebbe öntjük bele a külön feltört és felvert tojást, sózzuk, majd zárt ujjakkal – négy ujjunkat szorosan egymás mellé fogjuk – a fészek közepén levő tojással a lisztet fokozatosan egynemű tömeggé összedolgozzuk, összegyúrjuk addig, amíg sima felületű, gömbölyű tömeget kapunk. A cipó tetejét olajjal vékonyan bekenjük, és kb. negyedórát pihentetjük, majd a gyúrótáblát meglisztezzük, és nyújtófával sodró mozdulatokkal a kívánt vastagságúra nyújtjuk. Ha szükséges, a felületét is megszórhatjuk liszttel, hogy ne ragadjon nyújtáskor a tészta. Szikkasztjuk, majd éles késsel a kívánt formára daraboljuk (kocka, metélt, cérnametélt).
Ha nincs gyúrótáblánk, az anyagokat egy tálban is összedolgozhatjuk, de a nyújtásához mindenképpen valami nagyobb sima felület szükséges, amely lehet a konyhaasztal lapja vagy a munkalap felülete. 


Palacsinta

A palacsinta nagyon népszerű étel, de általában, mint édesség fogyasztjuk, különösen a gyerekek kedvelik. Elkészítése nem ördöngösség, és főleg nem időigényes.

Hozzávalók (10 db)

• 2 tojás
• 200 g liszt
• 2 dl tej
• 1 dl szódavíz
• 1 dl olaj
• só

Elkészítése

A tojásokat külön edényben felütjük, habüstbe, vagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a folyadékokat, és egyneművé keverjük, majd fokozatosan elkeverjük benne a lisztet, sózzuk. Figyeljünk arra, hogy ne legyen csomós. A jó palacsinta sűrűsége a folyékony tejszínhez hasonló. A palacsinta sütése mindig valamilyen zsiradékban történik a következők szerint: a palacsintasütőbe zsiradékot teszünk, és a lángra helyezve felforrósítjuk. A tűzről levéve a megfelelő mennyiségű folyékony palacsintatésztát beleöntjük, majd óvatosan körbeforgatjuk a sütő teljes felületére, és visszatesszük a tűzre. Egyik oldalát megsütjük, majd késsel alányúlva megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. 


Pizza 





A pizza alapjában kelt tészta. Aki még emlékszik rá, amikor vidéken, még háznál sütötték a kenyeret, bizonyára arra is emlékszik, hogy a dagasztó teknőben maradt tésztát összekaparták, összedolgozták, kerek lapformára nyújtották kézzel és a befűtött kemencében a kenyér bevetése előtt megsütötték. Kivéve túrót, tejfölt, pörköltet – vagy éppen ami kéznél volt – szórtak rá és úgy melegében fogyasztották. Természetesen a legnagyobb rajongói a gyerekek voltak. Ez is pizza, csak magyar módra és a maradékok hasznosításának egyik jó példája. Ezek után nézzük a pizza tésztájának elkészítését!

Hozzávalók

• 300 g liszt
• 20 g élesztő
• 1,5 dl langyos víz
• 10 g só
• 0,5 dl olaj
langyos hely a kelesztéshez

Elkészítése

A lisztet előmelegítjük, közepébe fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a langyos vizet, összekeverjük annyi liszttel, hogy lágy legyen. Tetejét liszttel megszórjuk, és letakarva langyos helyen addig kelesztjük, amíg a felülete megrepedezik. Ekkor összedolgozzuk a teljes lisztmennyiséggel, és a gyúrt tésztához hasonlóan cipózzuk, pihentetjük és kézzel belülről kifelé haladva kör alakúra kinyújtjuk, villával megszurkáljuk. A pizza széle körben mindig vastagabb, mint a lap belseje. A kinyújtott tésztát mindig olajjal megkent sütőlemezre tegyük, és itt rakjuk rá a jelleget adó anyagot. A pizza az az étel, aminél mindenki adhatja saját magát – bármilyen anyagot felhasználhatunk, ami ízlésünknek megfelelő, nincs kőbe vésett receptura.


Galuska

Általában köretként adjuk, de adhatjuk önálló ételként is.

Hozzávalók

• 350 g liszt
• 2 tojás
• 40 g olaj
• só

Elkészítése

A főzővizet megsózzuk és felforraljuk. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a két tojást, sót és annyi vizet, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A galuskát nem szabad kidolgozni, mert kemény, rágós lesz. Az összekevert masszát deszkára, tesszük, és a forrásban levő vízbe szaggatjuk. Addig főzzük, amíg a galuska feljön a víz tetejére, leszűrjük, lecsepegtetjük, és olvasztott olajban felforrósítjuk, ha szükséges, utána sózzuk.
Exit mobile version