Egyszerûen

jancsi bá | 2001. December 14.
Mert nem kell mindent túlbonyolítani. Egy tartalmas leves és egy hihetetlenül finom és mutatós sütemény bõven elég a lakomához, hiszen úgysem egészséges este sokat enni! Levesbõl választhatsz a böjti bableves és a karácsonyi borleves közül, a desszert pedig mákos koszorú.

Böjti bableves 





Hozzávalók

• 200 g szárazbab
• 100 g sárgarépa
• 50 g petrezselyemgyökér
• 80 g vöröshagyma
• 100 g burgonya
• só, fokhagyma, fűszerpaprika


Elkészítése

A megtisztított, megmosott babot néhány óráig vízben áztatjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszú csíkokra, a meghámozott burgonyát félbevágjuk. A babot hideg vízben feltesszük főni, beletesszük a darabolt zöldségeket, egészben a vöröshagymát, fokhagymát és megsózzuk. Miután a bab megpuhult, fűszerpaprikát szórunk a leves tetejére, és összeforraljuk. 






Karácsonyi borleves


Hozzávalók

• 4 dl száraz fehérbor
• 4 dl víz
• 80 g kristálycukor
• 20 g liszt
• 3 tojássárgája
• só, szegfűszeg, egész fahéj

Elkészítése

A fehérbort a vízzel, néhány szem szegfűszeggel és egy nagyobb darab egész fahéjjal összefőzzük. A tojások sárgáját a cukorral habosra, majd a liszttel simára keverjük, és fokozatosan hozzászűrjük a fűszeres bort. Az egészet vízgőzön habverővel állandóan kevergetve felverjük. Frissen és forrón tálaljuk.


Mákos koszorú

Hozzávalók





A tésztához
• 300 g liszt
• 50 g kristálycukor
• 20 g élesztő
• 1 db tojás
• 30 g margarin
• 1,5 dl tej
• só

A töltelékhez
• 200 g darált mák
• 100 g mazsola
• 80 g kristálycukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 40 g méz
• 4 cl rum
• 1 citrom reszelt héja
• 20 g vaj
• 2,5 dl forró víz
• só, fahéj

A cukorbevonathoz
• 150 g porcukor
• 2 cl rum
• 4 cl víz


Elkészítése

A meglangyosított tejből, egy evőkanál lisztből, csipetnyi cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. Langyos helyen, lefedve kétszeresére kelesztjük. A többi lisztből az összes hozzávalóval kelt tésztát készítünk, a megkelt kovásszal jól kidolgozzuk úgy, hogy az edény falától elváljon. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és az átválogatott mazsolát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukrot és fűszereket elkeverjük a mézzel, a rummal, a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott vajat, mákot, mazsolát, és az egészet jól összedolgozzuk. A lisztezett deszkán a tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd elkenjük rajta tölteléket úgy, hogy a széleken 2 cm-es részt üresen hagyunk. Óvatosan feltekerjük, koszorúvá hajtjuk és a kivajazott sütőlemezre tesszük. Tetejét megvizezzük és éles késsel néhány helyen bevágjuk. Még negyedórán át kelesztjük, majd előmelegített sütőben (220 fok) kb. 30 percig sütjük. A porcukorból a rummal és a vízzel szirupot keverünk, és a még forró koszorút bekenjük vele, majd jól kihűtjük és szeleteljük.
Exit mobile version