Nyírségi gombócleves

jancsi bá | 2002. Április 30.

Hozzávalók

A leveshez




• 400 g borjúhús
• 50 g gomba
• 20 g vaj
• 100 g petrezselyemgyökér
• 100 g sárgarépa
• 50 g zeller
• 100 g karfiol
• 30 g vöröshagyma
• 20 g liszt
• 1 dl tejszín
• 1 csomó petrezselyemzöld
• só, egész bors, citromlé

A gombóchoz
• 100 g burgonya
• 1 tojás
• 30 g liszt
• só


Elkészítése

A zöldségeket megtisztítjuk, és kis hasábokra vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Az egész borsot és a vöröshagymát egy zacskóba kötjük A húst megmossuk, és egyenletes kockára daraboljuk, hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a habot a tetejéről leszedjük, a fűszereket a levesbe tesszük, sózzuk, és bezöldségeljük. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és kevés vajon puhára pároljuk. Amíg a leves fő, elkészítjük a burgonyagombócot.

A burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük, meghámozzuk, és szitán átnyomjuk, a lisztet és a tojást hozzáadva, sózzuk, és jól összedolgozzuk. Dió nagyságú gombócokat formázunk, és a levesbe főzzük, vagy külön sós vízben kifőzzük.

Világos vajas, petrezselymes rántást készítünk, amellyel a levest besűrítjük, amikor a hús és a zöldségek már majdnem megpuhultak. Hozzáadjuk a vajon megpárolt gombát, a tejszint, ízesítjük citromlével és lassan kiforraljuk. Az előmelegített csészékbe helyezzük a gombócokat rámerjük a forró levest és tálaljuk.
Exit mobile version