Rakott kel sajttal

jancsi bá | 2002. Szeptember 27.

Hozzávalók





• 1000 g kelkáposzta
• 100 g rizs
• 1 dl olaj
• 4 db tojás
• 3 dl tejföl
• 100 g füstölt szalonna
• 400 g sertés darált hús
• 80 g vöröshagyma
• 50 g zsemlemorzsa
• 80 g sajt
• 20 g fokhagyma
• só, őrölt bors, majoránna, fűszerpaprika


Elkészítése

A kelkáposztát félbe vágva, torzsáját eltávolítjuk és nagyobb kockára, a füstölt szalonnát apró kockára, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. Enyhén sós vízben a kelkáposztát megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A rizst kevés vízben félig puhára főzzük. A tojások sárgáját a tejföllel elkeverjük, ízesijük majoránnával, borssal, és hozzáadjuk a kelkáposztát, majd hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A füstölt szalonnát kisütjük, leszűrjük, és ebben megpirítjuk a vöröshagymát, majd a keverőtálban lévő darált húshoz adjuk. Ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymával, majd belekeverjük a félig megpárolt rizst, és jól összedolgozzuk. A tűzálló tálat zsiradékkal kikenjük, zsemlemorzsával megszórjuk, majd az anyagokat rétegezve belerakjuk. Először a kelkáposztát, majd hústölteléket, ezt ismételjük úgy, hogy a tetejére kelkáposzta kerüljön. Kevés szalonnazsírral meglocsoljuk, és reszelt sajttal és zsemlemorzsával meghintjük, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Exit mobile version