Mákos koszorú

jancsi bá | 2002. December 01.

Hozzávalók





A tésztához
• 300 g liszt
• 50 g kristálycukor
• 20 g élesztő
• 1 db tojás
• 30 g margarin
• 1,5 dl tej
• só

A töltelékhez
• 200 g darált mák
• 100 g mazsola
• 80 g kristálycukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 40 g méz
• 4 cl rum
• 1 citrom reszelt héja
• 20 g vaj
• 2,5 dl forró víz
• só, fahéj

A cukorbevonathoz
• 150 g porcukor
• 2 cl rum
• 4 cl víz


Elkészítése

A meglangyosított tejből, egy evőkanál lisztből, csipetnyi cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. Langyos helyen, lefedve kétszeresére kelesztjük. A többi lisztből az összes hozzávalóval kelt tésztát készítünk, a megkelt kovásszal jól kidolgozzuk úgy, hogy az edény falától elváljon. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és az átválogatott mazsolát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A cukrot és fűszereket elkeverjük a mézzel, a rummal, a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott vajat, mákot, mazsolát, és az egészet jól összedolgozzuk. A lisztezett deszkán a tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd elkenjük rajta tölteléket úgy, hogy a széleken 2 cm-es részt üresen hagyunk. Óvatosan feltekerjük, koszorúvá hajtjuk és a kivajazott sütőlemezre tesszük. Tetejét megvizezzük és éles késsel néhány helyen bevágjuk. Még negyedórán át kelesztjük, majd előmelegített sütőben (220 fok) kb. 30 percig sütjük. A porcukorból a rummal és a vízzel szirupot keverünk, és a még forró koszorút bekenjük vele, majd jól kihűtjük és szeleteljük.
Exit mobile version