Tyúkhúslevesek

jancsi bá | 2003. Március 28.
Ha az elkészített tyúkhúsleveshez külön megpárolunk zöldborsót, karfiolt, spárgát, a levesbõl kivett zöldséget, gombát vékony csíkokra vágjuk, és cérnametéltet adunk hozzá, Újházy-tyúklevest tálalhatunk!







Újházy-tyúkleves
Hozzávalók


  • 1500 g tyúk
  • 150 g sárgarépa
  • 120 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 50 g vöröshagyma
  • 100 g kelkáposzta
  • 50 g gomba
  • 100 g kelvirág
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • egész bors, só
  • 120 g csigatészta


    Elkészítés

    A szárnyasoknál leírt módon a tyúkot előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket, a hagyma héját rajta hagyjuk, csak jól megmossuk. A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, úgy, hogy a víz 4-5 ujjnyira ellepje. Megsózzuk, lassan felforraljuk, majd a folyadék felszínén összegyűlt habot gondosan leszedjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, és lassan, egyenletesen főzzük. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük ki a csigatésztát, a petrezselyemzöldet vágjuk finomra.

    A kész levest a tűzről levesszük, “pihentetjük”, kiszedjük a zöldségféléket, kiemeljük a tyúkot, majd feldaraboljuk: a tyúkot negyedekre, a zöldséget kis hasábokra. A levest, merőkanállal merve, levesszűrőn átszűrjük. A feldarabolt tyúkot levesestálba helyezzük, rátesszük a felszeletelt zöldségeket és a megfőtt csigatésztát. Rámerjük a forró levest, és meghintjük a finomra vágott petrezselyemzölddel.

    A tyúkhúsleves mintájára készíthető: galambleves, fácánleves, csirkeleves, pulykaleves. Kacsa- és libalevest is főzhetünk, de számítsunk rá, hogy eléggé zsíros lesz.
  • Exit mobile version