Bográcsgulyás

jancsi bá | 2003. Augusztus 01.
Szintén kerti baráti találkozóra javasoljuk a bográcsgulyást, hiszen nincs is jobb módja a nyári este eltöltésének, mint egy közös bográcsos fõzés a kertben.





Hozzávalók


  • 600 g marhalábszár

  • 100 g sertészsír

  • 200 g vöröshagyma

  • 50 g zöldpaprika

  • 50 g paradicsom

  • 20 g fűszerpaprika

  • 800 g burgonya

  • 2 gerezd fokhagyma

  • só, őrölt kömény, zeller levél

    Elkészítése

    A húst egészben megmossuk, 1 x 1 cm-es kockára, a vöröshagymát finomra, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a fokhagymát szeletekre vágjuk. A bográcsot a fagyott sertészsírral vastagon kikenjük és belehelyezzük a húst, rátesszük a hagymát, a fokhagymát, a köményt, a zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint a zellerlevelet, sózzuk.
    Az így előkészített bográcsot a tűz fölé helyezve gyakori rázogatással zsírjára pirítjuk, vigyázva arra, hogy le ne égjen.
    A bográcsot a tűzről levéve a fűszerpaprikát hozzákeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a készítményt. Visszahelyezzük a tűz fölé, lassan főzzük. Amíg a hús fő, a burgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Amikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a burgonyát és a száraz csipetkét, vizet és ha kell utána ízesítjük, és együtt puhára főzzük. Tálaláskor a bográcsot az asztalra helyezve, apróra vágott erős paprikát, cseresznyepaprikát adhatunk hozzá, friss kenyérrel.
  • Exit mobile version