Ürüragu kölessel

jancsi bá | 2003. Augusztus 01.
A birkából készült ételek egyik különlegesebb darabja a kölessel készült ragu, ami remekül készíthetõ szabadtûzön is. Ha van egy bográcsod, ne hagyd ki!

Hozzávalók



  • 500 g ürü apróhús
  • 100 g zsír
  • 100 g vöröshagyma
  • 20 g fokhagyma
  • 150 g petrezselyem gyökér
  • 100 g sárgarépa
  • 50 g zeller
  • 100 g zöldpaprika
  • 100 g paradicsom
  • 300 g köleskása
  • só, fűszerpaprika


    Elkészítése


    Az étel elkészíthető szabad tűzön, bográcsban is.

    A húst megmossuk és 1,5 x 1,5 cm-es kockára vágjuk. A vöröshagymát finomra, a zöldségféléket, a paprikát és a paradicsomot 5 x 5 mm-es kockára daraboljuk, a fokhagymát péppé zúzzuk.

    A felolvasztott zsírban a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, a tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, kevés folyadékot adva hozzá a lángra visszahelyezzük és ismét zsírjára pirítjuk.

    Ekkor hozzátesszük a kockára vágott húst, és addig pároljuk, amíg levét elveszti. Hozzáadjuk a zöldséget, a paradicsomot és a paprikát, a zúzott fokhagymát, sózzuk és kb. 3 dl folyadékot hozzáöntve fedő alatt félig puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a kölest és annyi folyadékot, hogy ellepje, ha szükséges utánaízesítjük és fedő alatt lassú tűzön az egészet puhára pároljuk.

    Lehetőleg ne kevergessük, csak rázogatással mozgassuk meg, ügyelve arra, hogy le ne égjen. Tálaláskor a tálra rendezzük, díszítjük zöldpaprikával, paradicsommal. A köles helyett használhatunk rizst is.
  • Exit mobile version