Répás-parajos töltött halfilé és szilvás lepény

nlc | 2003. Augusztus 22.
Mai menüajánlatunk répás-parajos töltött halfilé és szilvás lepény.



Répás-parajos töltött halfilé







Hozzávalók

• 800 g tengeri halfilé
• 150 g sárgarépa
• 150 g paraj
• 0,5 dl olaj
• só


Elkészítése

A halat szobahőmérsékleten felengedjük, és besózzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Enyhén sós vízben 4-5 perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. A paraj szárát lecsipkedjük, megmossuk, és a leveleket enyhén sós vízzel leforrázzuk, leszűrjük, majd konyharuhán leszárítjuk. A halszeleteket a parajlevéllel beterítjük, és a lecsepegtetett sárgarépát ráhalmozzuk, majd feltekerjük, végül olajozott alufóliába csomagoljuk. Enyhén sós vízben 5-6 perc alatt megpároljuk, szűrőkanállal kiemeljük. Főzőlevével, a májjal töltött töknél leírtak alapján készíthetünk kapros, tárkonyos vagy kapribogyós mártást. Tálaláskor a megpárolt és pihentetett halat ferdén felszeletelve tányérra rakjuk, és a mártással leöntjük. Petrezselymes újburgonyát adjunk hozzá.



Szilvás lepény


Hozzávalók






a tésztához
• 360 g liszt
• 20 g élesztő
• 50 g porcukor
• 120 g vaj vagy Linco Family margarin
• 1 dl tejföl vagy tejszín
• 2 db tojássárgája
• 1 db citrom héja
• só

a töltelékhez
• 1000 g szilva
• 100 g mogyoró vagy mandulabél
• 150 g porcukor
• 10 g őrölt fahéj
• 20 g zsemlemorzsa
• a nyújtáshoz: liszt
• a kenéshez: olaj, 1 db tojás


Elkészítése

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és félretesszük, a mogyorót vagy a mandulát durvára vágjuk, és a porcukorral elkeverjük. A tésztához a liszttel elmorzsoljuk az élesztőt és a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a tejfölt, a tojássárgáját, a citrom héját és egy csipetnyi sóval összedolgozzuk, majd pihentetjük. A tészta felét lisztezett deszkán ceruza vastagságúra kinyújtjuk, kizsírozott tepsibe tesszük, és megkenjük felvert tojással. Megszórjuk a zsemlemorzsával, majd villával megszurkáljuk, és kissé elősütjük. Az elősütött tésztára rakjuk egyenletesen a fél szilvákat, meghintjük a cukros mogyoróval és őrölt fahéjjal. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és derelyevágóval ujjnyi széles szalagokat vágunk, tetszés szerint sodorhatjuk is. Ezzel rácsozzuk a szilvás tésztát, majd a rácsokat is megkenjük a tojással, vigyázva, hogy ne csurogjon a szilvára, végül fél óráig kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Tálalás előtt pihentetjük, és kockákra vágjuk.

Exit mobile version