Almás táska

jancsi bá | 2003. Szeptember 26.

Hozzávalók

A tésztához





• 500 g liszt
• 250 g vaj
• 2,5 dl tej
• 25 g élesztő
• 50 g porcukor
• 2 db tojássárgája
• 1 db citrom reszelt héja
• só

Almatöltelék

• 40 g vanília ízű pudingpor
• 3 dl tej
• 100 g kristálycukor
• 800 g alma
• őrölt fahéj

• a szóráshoz: 100 g liszt
• a kenéshez: 1 db tojás
• a tetejére: 50 g porcukor


Elkészítése:

Kétszáz gr vajat száz gr liszttel gyorsan összedolgozunk, és téglatest formájúvá alakítva a hűtőbe tesszük. Egy dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk tíz gr kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt (kovászkészítés). A megmaradó lisztből, vajból, tejből csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal, a tojások sárgájával közepesen kemény tésztát gyúrunk. Gyúródeszkán cipóvá formáljuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán „fülesre” nyújtjuk, ráhelyezzük a lehűtött vajas tömeget, és közbeiktatott pihentetéssel nyújtjuk, hajtogatjuk (kétszer szimpla, kétszer dupla). Amíg a tészta pihen a hajtogatások között, elkészítjük a vaníliakrémet, és megtisztítjuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk az almát. A felszeletelt almát ecetes vízbe tegyük, hogy ne barnuljon meg.
A krém készítése: a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a pudingport, és lassú tűzön besűrítjük, kihűtjük.
A tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, éles késsel négyzetekre vágjuk. A kihűlt krémet a felvágott tésztákra elosztjuk, ráhelyezzük a leszárított almaszeleteket, megszórjuk az őrölt fahéjjal, széleit megkenjük a felvert tojással, és a sarkokat a közepén egymásra hajtjuk. Utókelesztjük, és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készresütjük. Amikor megsült, pihentetjük, tálra rendezzük, tetejét megszórjuk porcukorral.
Exit mobile version