Borhabtorta

nlc | 2003. November 18.
Muskotályos borral készült tortacsoda. Karácsonyi készülõdéshez, adventi estékhez, nyári hétköznapokhoz egyaránt ideális. Szerintünk mindenképpen. Jó étvágyat!

Hozzávalók:










A tésztához

• 3 tojás
• 6 dkg kristálycukor
• 6 dkg liszt
• 1 ek. olaj

A borhabhoz
• 4 tojássárgája
• 5 dkg liszt
• 4 dl muskotálybor
• 20 dkg kristálycukor
• 1 fahéjdarabka
• 8-10 szem szegfűszeg
• 2 dkg zselatin
• 1 dl víz
• 6 dl tejszín

A díszítéshez
• 1 csomag vaníliás cukor
• 3 dkg dióbél


Elkészítése:

A tojássárgáját a cukor egyharmad részével habosra keverem. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, és óvatosan hozzákeverem a tojássárgájához. Végül könnyedén hozzáadom a lisztet is. Két egyforma lapot sütök belőle előmelegített, középmeleg sütőben.

A borhab készítésekor a tojássárgáját a liszttel és kevés hideg borral simára keverem. Közben a maradék bort a cukorral, a fehéjjal és a szegfűszeggel felforralom, átszűröm, majd ráöntöm a lisztes-boros tojássárgájára. Gyorsan elkeverem, sűrűre felfőzöm, majd lehűtöm.
A zselatint meleg vízben feloldom, majd még langyosan a keményre felvert tejszínhabhoz keverem. Végül a kihűlt krémet összekeverem a zselatinos tejszínhabbal.

A kisütött piskótalapot a tortaforma aljára fektetem. Teletöltöm a formát a borhabbal, és a tetejére teszem a másik lapot. A kész tortát legalább két órára hűtőbe teszem. Felszeletelés előtt a tetejét megszórom vaníliás cukorral elkevert apróra vágott dióval.

Exit mobile version