Kolbászos zöldségleves fûszeresen és holland meggyes

nlc | 2003. November 29.
Ebbe a menübe akkor érdemes belekezdeni, ha kétszemélyesnél nagyobb a háztartásunk, vagy az egész rokonságot várjuk vasárnapi ebédre. Jó étvágyat!






 






Kolbászos zöldségleves fűszeresen

Hozzávalók:

• 300 g füstölt csípős kolbász
• 200 g paradicsom
• 200 g zöldborsó konzerv
• 30 g vaj
• 1l húsleves vagy leveskockából készített leves
• 100 g csemege kukorica konzerv
• 50 g vöröshagyma
• só, őrölt bors, csípős fűszerkeverék



Elkészítése:

A kolbászt melegvíz alá tartjuk, mert így a bőre könnyen eltávolítható, ezután vékony szeletekre daraboljuk. A vöröshagymát tisztítás után finomra vágjuk. A paradicsomot pár másodpercre forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk és felkockázzuk. A konzervzöldségeket leszűrjük, levét meghagyjuk és a húsleveshez vagy a kockából készített léhez adjuk.
Megfelelő nagyságú lábasban a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, megfonnyasztjuk, beletesszük a szeletelt kolbászt és 10-15 percig együtt pirítjuk. Beletesszük a lecsurgatott zöldségeket, elkeverjük, majd a húslevessel felengedjük, — ha szükséges sózzuk — és fűszerezzük borssal, fűszerkeverékkel, az egészet összeforraljuk.



Holland meggyes

Hozzávalók 6 szelethez:


• 300 g mélyhűtött leveles tészta
• liszt a nyújtáshoz
• 500 g kimagozott meggybefőtt
• 1 ek. étkezési keményítő
• 1/2 tasak instant zselatin
• 5 dl tejszín
• 50 g porcukor
• 2 ek. cseresznyepálinka
• 4 ek. ribizlizselé
• 100 g porcukor

Elkészítése:

A felengedett tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastag, 14×36 cm-es csíkra nyújtjuk, hosszában félbevágjuk (7×36 cm), villával megszurkáljuk, és a bécsi krémesnél leírt módon 12-15 percig sütjük. A meggyet leszűrjük, levét megtartjuk. 4 ek. befőttlével felforrósítjuk a megygyet. További 2-3 ek. befőttlével elkeverjük az étkezési keményítőt, a meggyhez adjuk, három percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint beáztatjuk 1/2 dl hideg vízbe. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A zselatint szelíd tűzön felolvasztjuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pálinkát, és belekeverjük a tejszínhabba. A ribizlizselét 2 ek. vízzel és a porcukorral felforrósítjuk, bevonjuk vele a szebbik lapot, kissé száradni hagyjuk, majd 6 db 6×7 cm-es lapocskára vágjuk.

A másik tésztalapot megkenjük a meggyel, egyenletesen elsimítjuk rajta a tejszínhabot, és egyenként a tetejére ültetjük a lekváros lapokat. Éles késsel egészen átvágjuk a krémet meg az alsó lapot, hosszúkás tálra helyezzük, és fogyasztásig hidegen tartjuk. Változat: a tésztából két kerek lapot is süthetünk, és tortaszerűen készítjük el.





Exit mobile version