Fokhagymakrémleves és csõben sült makaróni

nlc@fe | 2004. Február 09.
A fokhagymakrémleves igazi ínyenc fogás, és ráadásul kifejezetten egészséges is. Kísérjük sült makarónival és a siker garantált lesz. Jó étvágyat!

Fokhagymakrémleves

Hozzávalók

• 50 g vöröshagyma
• 50 g fokhagyma
• 30 g vaj
• 1 db tojássárgája
• 1 dl tejszín
• 1/2 csomó snidling
• 2 db zsemle
• 50 g reszelt sajt
• só, őrölt fehér bors

Elkészítése

Az alapanyagokat megtisztítjuk, a zsemlét felszeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fokhagymát, felengedjük vízzel vagy húslevessel, sózzuk, borsozzuk és lassú forralással az anyagokat megfőzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a legírt – tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel , valamint a zsemleszeleteket enyhén megpirítjuk, rászórjuk a reszelt sajtot, félretesszük.

Ha a leves megfőtt, szitán áttörjük vagy turmixgépben egyneműsítjük, és a citromlevesnél leírtak szerint legírozzuk.
A sajttal megszórt zsemleszeleteket előmelegített sütőbe vagy mikróba tesszük annyi ideig, amíg a sajt ráolvad. A levest csészébe merjük – tetejét megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel, és a sajtos zsemlével melegen tálaljuk.

Csőben sült makaróni

Hozzávalók:

• 40 dkg makarónitészta
• 10 dkg füstölt szalonna
• 3 kanál olívaolaj
• 15-20 dkg sajt
• 2 pohár tejföl
• 2 tojás
• fehérbors, majoranna


Elkészítése:

A tésztát bő vízben kifőzzük, majd hideg vízben lehűtjük. A reszelt sajtot, a tojásokat, a tejfölt, a kefirt ízesítjük fehér borssal, és összekeverjük. A kihűlt tésztára öntjük. A szalonnát kisütjük, és ezt is ráöntjük a tésztára az olajjal együtt. Jól megkeverjük, és kiolajozott tepsibe borítjuk. Tetejére szórunk egy kis reszelt sajtot, pár csík bacon szalonnát teszünk rá. Forró sütőben pirosra sütjük.

Exit mobile version