Szója a tányérunkon

Szili Zsófi | 2004. Március 19.
Míg a Távol-Keleten a szóját elsõsorban bab formájában kedvelik, addig nálunk inkább a szójatejet, a tofut (szójasajt), a szójaszószt, a szójaolajat, a szójalisztet és a szójagranulátumot részesítik elõnyben. De mit is kezdjünk velük?

tofu
• Szójacsíra
Fogyaszthatjuk salátaként – nyersen vagy előfőzve -, zöldségköretként (serpenyőben kevés olajon hirtelen átsütve).

• Tofu
Szójatejből készült lágy, sajtszerű alapanyag.
Pofonegyszerűen elkészíthetünk belőle bármilyen húsételt, mégpedig úgy, hogy a húst egyszerűen tofuval helyettesítjük. Arra figyeljünk, hogy erősebb fűszerezést igényel, mint a húsok általában.

• Szójaszósz
Remekül passzol levesekhez, sültekhez, rizsételekhez, és salátaöntetekhez sem utolsó. Erősíti és szabályozza az emésztőrendszert.

szójatej


• Szójaliszt
Helyettesíthetjük vele a tojást a süteményekben – egy kiskanál szójaliszt pont egy tojásnak felel meg.

• Szójatej
Szójababból préselt folyékony, krémes állagú tej, kiválóan alkalmas a tehéntej helyettesítésére. Nagy előnye, hogy tejérzékenyek is fogyaszthatják.

Exit mobile version