Téli csatni (chutney)

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2006. Február 14.
Hûvös idõben, nemcsak egy jól fûtött, meleg szoba képes felmelegíteni bennünket, gyakran ugyanezt a hatást érhetjük el egy jól kiválasztott fûszerkombinációval készült étellel is: megadja a szükséges belsõ égést.





Hozzávalók:


• 20-20 dkg különböző szárított gyümölcs
(datolya, aszalt szilva, aszalt sárgabarack stb.)
• 3 fej vörös hagyma
• 4-5 dl almaecet
• 2-3 kiskanál só
• egy evőkanál friss gyömbér
• egy késhegynyi chili paprika
• 25-30 dkg cukor

A szárított gyümölcsöket és a hagymát vágd fel apró darabokra (a könnyebbség kedvéért használhatsz aprítógépet, vagy turmixot is. Egy lábosba öntsd bele az almaecetet (5 dl), ízesítsd sóval, fűszerezd gyömbérrel (1 kiskanálnyi) és a cukorral, hagymával, chili paprikával és szórd bele a gyümölcsöket. Alacsony hőmérsékleten főzd sűrűre, mintha lekvárt készítenél. Kb. 1-1,5 óra főzési idő kell neki. Ez alatt néhányszor fakanállal kevergesd át, nehogy odaégjen a lábos aljára. Befőttes üvegekbe töltve, 5 percre fordítsd fejjel lefelé. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is eltartható, mint a lekvár.

Exit mobile version