Egyszerû wokos pirított zöldség

A szerző a Chili&Vanilia gasztroblog írója | 2006. Szeptember 20.

Hozzávalók (4 személyre):





• kb. 60 dkg zöldség, ízlés és szezon szerint,
pl. kínai kel, brokkoli, kaliforniai paprika, sárgarépa, szójacsíra
• 1 fej vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
• 1 ek. aprított friss gyömbér
• 1 ek. aprított fokhagyma (3-4 gerezd)
• 1 chilipaprika, kimagozva, felaprítva (vagy 1 kk. szárított chilipehely)
• 1,2 dl húsleves
• 3 ek. szójaszósz
• 1 ek. étkezési keményítő
• 1 ek. cukor (vagy méz)
• olaj
• a tálaláshoz pirított szezámmag, újhagyma

Elkészítés:

A wokot felhevítjük egészen forróra. 1 ek. olajat teszünk bele, és beledobjuk az aprított gyömbért, fokhagymát és chilit. Kb. fél percig pirítjuk. Kivesszük. Ismét egy ek. olajat teszünk a wokba, beledobjuk a hagymát, pirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt zöldségeket (először a keményebbeket, amelyek lassabban puhulnak, pl. paprika; ha brokkolit használunk, érdemes előtte lobogó vízben 3-4 percig blansírozni), 2-3 percig pirítjuk, folyamatosan rázogatva, kevergetve. Összekeverjük a húslevest, szójaszószt, cukrot és keményítőt (amelyet 1-2 ek. vízben csomómentesre kevertünk). Hozzáadjuk a zöldségekhez, és néhány másodpercig főzzük, hogy egyenletesen bevonja a zöldségeket. Pirított szezámmaggal és újhagymával megszórva azonnal tálaljuk.

Exit mobile version