Szent János fánkja

nlc | 2007. Február 14.
Sok olasz étel kötõdik különbözõ ünnepekhez. Ezt a finom, citromos, apró fánkot március 19-én, Szent József napján sütik.






Hozzávalók 50 darabhoz:

• 24 dkg liszt
• 8 tojás
• 5 dkg cukor
• 12 dkg vaj
• 2,5 dkg liszt
• 1 citrom reszelt héja
• csipetnyi só
• a sütéshez olaj
• a szóráshoz porcukor


Elkészítés:

A vizet lábosba tesszük, hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot, és felforraljuk. Belekeverjük a lisztet, és állandó kevergetés mellett tovább főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Reszelt citromhéjjal fűszerezzük. A tésztának lágynak, de nem folyósnak kell lennie. Egy órára félretesszük pihenni.
Serpenyőben bő olajat forrósítunk, a tésztát teáskanálnyi adagokban az olajba szaggatjuk, 5-7 perc alatt ropogós barnára sütjük. Itatósra (szalvétára) szedve a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Közvetlenül fogyasztás előtt porcukorral szórjuk meg.
Eltartható 1 napig.






Aprósütemények




1001 klasszikus recept

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden tájáról. Ha valamilyen ünnepre készül, válogasson a karácsonyi csillag, a húsvéti puszedli, a Valentin-napi mandulás sütemény vagy az anyák napi sütemények közül. Akkor se keseredjen el, ha rossz napja volt: tréfás vagy épp színes aprósütemények, szeletek várják a kamrapolcon. A könyv könnyen követhető receptjei biztos, hogy utat találnak a szívéhez, a gyomrához, és nem utolsósorban megörvendeztetik a családot és a vendégeket is.

Kossuth Kiadó

Exit mobile version