Hozzávalók:
5 dkg friss élesztő,
5 dl langyos tej,
1 + 2 evőkanál cukor,
60 dkg liszt,
3 tojás,
1 kiskanál só,
5 dkg vaj,
darált dió vagy darált mák,
porcukor
Az élesztőt futtasd meg 2 dl langyos, cukros tejben. A lisztet keverd össze a megfuttatott élesztővel, a tojásokkal, egy csipetnyi sóval, 2 evőkanál cukorral és a maradék 3 deci langyos tejjel. Gyúrd át a tésztát, ha szükséges, adj hozzá nyugodtan még 1-2 kanál lisztet is, majd pihentesd egy órán át.
Egy lábosban kezdj el vizet forralni. Szorgosan fedd be konyharuhával vagy steril textilpelenkával.
Lisztezett gyúródeszkán nyújtsd vastagra a tésztát, majd szaggass belőle kisebb golyókat.
Gőz fölött, a konyharuhára téve főzd ki a gombócokat, majd a kifőtt gombócokat forgasd meg olvasztott vajban.
Tálaláskor szórd meg cukorral elkevert mákkal vagy dióval.