A fasírt nagytesója: a vagdalt hús

nlc | 2008. Január 09.
Ideje megújítani a hagyományos vagdaltreceptedet: készítsd el az egybesültek aszalt paradicsomos, áfonyás vagy gabonapelyhes verzióját. Nem fogod megbánni!

Ritkán kerül egybesült vagdalt hús a magyar ember asztalára. Talán azért, mert laktató hatása miatt sokan zsírdús kalóriabombának tartják, amely nehezen illeszthető bele napjaink egészségmegőrző táplálkozási irányzatainak étrendjébe.
Kétségtelen, hogy a hagyományos sertés- vagy marhahúsból készült, hagymával, pirospaprikával, köménnyel, sóval, borssal ízesített alapverzió a legtökéletesebb, de ha ügyesen kombináljuk a hozzávalókat, akkor könnyű, kalóriaszegény, sőt vitamindús, de még húsmentes fogás is kikerülhet a kezünk alól. Egy light vagdaltverzióhoz a karcsúsodásra hangolt kreatív fantázia irányítása alatt mindössze a vörös húst kell fehér húsú szárnyasra lecserélni, a zsemlét pedig zabpehellyel vagy más gabonapehellyel pótolni. A pikáns ízhatásról és a vitamintartalom fokozásáról pedig a húsmasszába dobott néhány szem aszalt gyümölcs, pritaminpaprika vagy szárított alga gondoskodhat. Persze csak a kísérletező kedvűek számára.

 

 

Receptek:

Áfonyás vagdalt hús
Aszalt paradicsomos vagdalt
Sajtos vagdalt hús
Brokkolival töltött reformvagdalt
Pulykavagdalt Stefánia módra
Szójavagdalt

A királyi sarj

Elnevezését van, aki azzal magyarázza, hogy a húsalapanyagot eredendően (anno pár száz évvel ezelőtt) nem darálták meg hozzá, hanem kisebb darabokra, cafatokra vágták, vagdalták, és így dolgozták fel. Más vélemény szerint pedig onnan a név, hogy – ellentétben a fasírttal – nem kisebb adagokra osztották fel, hanem egybesütve készítették, és aztán szeletekre felvágva tálaltak.
A legkedveltebb hazai változat a főtt tojással töltött vagdalt hús, vagyis a Stefánia-vagdalt. Névadója Stefánia hercegnő, II. Lipót belga király lánya volt, aki férjhez ment az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököséhez, a tragikus véget ért Rudolf koronaherceghez. Később Lónyay Elemér gróf vette feleségül az özvegyet. Itt élt Magyarországon, és nagyon szerette a magyar konyhát. A Stefánia módra készített ételek jellemzője, hogy főtt tojást tartalmaznak.

Az univerzális

Az egybesült vagdalt-fasírt elkészítése kevésbé olyan bonyolult és időigényes folyamat, mint ahogy az első gondolatra tűnik. Kiváló darabja lehet egy vendégváró svédasztalnak, mert összeállítása mindössze 10-15 percet vesz igénybe, a többi munkát pedig a sütőnk elvégzi.
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, tökéletesen illik feltétnek bármilyen főzelékhez, tölteléknek kettészelt ciabatta vagy szendvicskenyér közé. De ehetjük önmagában, salátával vagy hagyományos körettel, burgonyapürével, rizibizivel.

Exit mobile version