Az én mákos gubám

Stahl Judit | 2008. December 18.
Nem vagyok babonás, és ez nagy szerencse, mert különben minden karácsonykor attól félhetnék, nemsokára romokban hever a házasságom.

A párom ugyanis ki nem állhatja a mákos gubát, és egyetlen falatot sem hajlandó belőle megenni. Pedig a néphagyomány szerint a karácsonyi ételek mágikus jelentőséggel bírnak: az apró szemű mák a bőséget és a termékenységet biztosítja, a mákos tészta közös eszegetése meg konkrétan a jó házasságot. Persze lehet, hogy mint annyi minden másban, itt is a családi munkamegosztás számít. Immár 25 éve döcögünk együtt, még a gimnáziumból ismerjük egymást, és én mindig boldogan megeszem az ő részét is.

Hozzávalók:

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és kivajazunk egy 20×30 cm-es tepsit.

2.
A tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket 1 cm vékony karikákra vágjuk, és beleszórjuk a tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat.

3. A tojássárgájákhoz kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt, tejes keveréket, és megöntözzük vele a tepsiben várakozó mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk: így a mák szétoszlik, a kiflikarikák jó tocsakossá válnak.

4.
Az ételre rámorzsoljuk a vajat, és 30 perc alatt megsütjük a sütőben. Tálaláskor mézet kínálunk hozzá.

6 adag lesz belőle.

Stahl Judit: Gyors házias ételek

Stahl Judit új szakácskönyvéből kiderül, hogy házias ízekért nem kell feltétlenül hosszasan főzni. A bő félóra alatt elkészíthető télies gesztenyekrémleves, a pikáns tárkonyos gombaleves harcsával vagy a hamis sztrapacska mind a házias konyha remek, gyors fogásai közé tartoznak.
A sorozat további darabjai:
Gyors muffinok
Gyors húsos ételek
Kulinária Kiadó, 2008    www.stahl.hu

Exit mobile version