Vendégváró sós sütemények

nlc | 2008. December 19.
Jó, ha az embernek van a tarsolyában 4-5 olyan sóssüti-recept, amelyet könnyedén elkészíthet egy nagyobb családi vacsorához, egy délutáni beszélgetés mellé, egy felszaladó barátnő kávéját kiegészítendő, vagy csak azért, hogy egy kicsit felvágjon a szomszédok előtt a lakásból kúszó ellenállhatatlan illatokkal.


A sós sütemények palettája messze nem olyan széles, mint édes társaiké, de azért az alapanyagok és a fűszerezés kellő játékteret biztosít a kísérletező kedvűek számára.

 

 

 

Tippek:

  • Mindig tartok otthon szárított élesztőt (még a le nem járt élesztők is be tudnak dögleni).
  • Az élesztős tészták kelesztéséhez a sütő melegen tartó funkcióját használom (általában 35–60 fok közötti hőmérséklet).
  • Brindzás tészták esetében óvatosabban sózok.
  • Tésztákat megkenem vagy elkevert tojással, vagy tojássárgájával, vagy fehérjével, de csak közvetlenül a sütőbe tétel előtt, mert elnehezíti a tésztát, és nehezebben kel.
  • A kiszúrt pogácsákat a két tenyerem között megsöndörgetem, hogy szép magasak legyenek.
  • Vaj helyett néha margarint használok.
  • Mielőtt késznek ítélem a süteményeimet, mindig megemelek egy-két példányt, és megnézem, hogy a fenekük is kellő mértékben megsült-e.
  • Sok esetben a kenyérsütőm kelesztő/dagasztó funkcióját hívom segítségül az élesztős tészták elkészítéséhez.
  • Ha nagyon könnyű, levegős kelt tésztára vágyom, akkor fél kiló liszthez egy evőkanálnyi sikért teszek (szejtán, búzasikér). Ebben az esetben ezt a mennyiséget is belekalkulálom a recepthez megadott lisztmennyiségbe.


Exit mobile version