Az igazi bejgli – kipróbált házi recept!

nlc | 2008. December 22.
A bejglitől illik félni. Misztikus ködbe révedő, ősi sütemény, amit csak a család nagy öregjei képesek esztétikus és ehető formában megalkotni.

Pedig annyira nem is bonyolult. Egy jól bevált házi recept, ami tartalmazza a teljes munkafolyamatot (és nem csak hevenyészve adja meg a hozzávalókat ) tökéletes támpont a karácsonyi desszert elkészítéséhez. Mert szép és jó a sokszínű, modern és sztárszakácsok által kreált édességek özöne, de a karácsonyhoz azért a beigli dukál. És ne már az anyós csinálja!

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

25 dkg margarin
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só

Az élesztőt egy negyed pohár tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben , de az se árt neki, ha egy egész éjszakán át pihen.

Diós töltelék:

A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel

Mákos töltelék:

20 dkg finomra darált mák
17 dkg cukor
5 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
2 db alma reszelve
2 ek baracklekvár
2 ek méz
1 dl tej

A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel. 

 


Miután megtöltöttem a rudakat, tepsire helyezem őket, 4-5 helyen villával megszurkálom a tetejét és felvert tojással megkenem. Másfél órát hagyom pihenni, majd közvetlenül a sütés előtt újra megkenem.

Alsó-felső lángon, 200 fokon sütöm kb. 45 percig. Amikor a rudak színesedni kezdenek: a tetejét lefedem alufóliával és csak az utolsó negyed órára veszem le.

A tésztából 2 vagy 4 rúd beigli készíthető. Ez attól függ, hogy milyen tepsiben sütjük. Érdemes úgy kiválasztani a tepsit, hogy a rudak a sütés közben ne tudjanak nagyon elfeküdni benne. A tésztát a betöltés után tepsire helyezem, majd a rudak közé sütőpapírcsíkokat illesztek, hogy könnyen szétszedhető legyen, ha megsült.

 

Exit mobile version