Fonott kalács

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2009. Március 31.
Az örök klasszikus, amit persze boltban is megvehetsz, de szíved mélyén tudod, az mégsem ugyanaz, mint amit te sütsz. Különösen a húsvéti kalács esetében.

Hozzávalók:

• 1,5 dl tej
• 1 cs. vaníliás cukor
• 3 dkg élesztő
• 45 dkg liszt a tésztába, és egy kevés a gyúráshoz
• egy csipet só
• 2 tojás
• 10 dkg margarin
• 2 ek. cukor
• reszelt citromhéj

Elkészítése:

A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt. Egy nagy tálban keverj el 45 dkg lisztet, egy csipetnyi sóval, egy egész tojással, 10 dkg puha margarinnal, 2 evőkanál cukorral, reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. Robotgéppel dolgozd össze úgy, hogy kemény tésztává álljon. Takard le a tálat és meleg helyen, egy órán át hagyd, hogy megkeljen.

Kelesztés után gyúródeszkán gyúrd át, majd három egyenlő részre oszd el, ezekből formázz hosszúkás, kb. 30 cm hosszú rudakat: copf-fonással megformázhatod a kalács külalakját. Amíg a gyúródeszkán dolgozol, szükség szerint használj lisztet, nehogy leragadjon a tészta.
Tedd egy kivajazott, kilisztezett tepsibe és a tetejét kend be egy felvert, egész tojással. Újabb 30 percet hagyd, hogy tovább dagadjon, majd előmelegített sütőben 40 perc alatt süsd készre.

Exit mobile version