3 igazán egyszerű tavaszi egytálétel

Mirelle | 2009. Április 20.
Végre színesedik a piac, indul a grillszezon, kezdődik a tavasz. Íme néhány olyan étel, amely már magában hordozza a napsütést, a faszén barátságos illatát, és könnyen elkészíthető.

Ahogy jön a jó idő, úgy kezdek el gyakrabban kilátogatni a piacra. Alaposan végignézem a kínálatot, eljátszom a gondolattal, hogy miből mit is csinálnék, aztán racionális döntések alapján megpróbálom beszerezni azt, amire tényleg szükségem van.

 

Olasz rizssaláta


A rizssalátában az a legjobb, hogy szinte bármit bele lehet tenni. Ha megvan a balzsamecet-olíva-rizs alap, akkor onnantól kezdve szabad a pálya.

A csirkecombokat kifilézem, kockákra vágom, sóval kicsit bedörzsölöm, majd serpenyőben, egy kevés olajon megsütöm. A rizst olajon kifehérítem, picit sózom, kétszeres mennyiségű vízben megpárolom. A borsót enyhén sós, picit cukros vízben megfőzöm.

Amikor kész a rizs, egy nagy tálba teszem, és hagyom hűlni. A megfőtt zöldséget leszűröm, a rizshez adom. Ha kész, akkor összekeverem a rizzsel, hozzáadom a gombát, a karikákra vágott olívabogyót (lehet kapni szeletelt olívát is!), fűszerezem, ráöntöm az ecetet, az olajat, alaposan elkeverem, és hagyom egy kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek. Végezetül hozzáadom a pirított csirkedarabokat.

Magában vagy köretként grillhúsokhoz, sült csirkéhez tökéletes.

 

Töltött karalábé


Szezonja van, szép, bő maroknyi karalábékat lehet kapni a piacon. Olyan szépek, hogy az embernek nincs szíve főzeléknek felszecskázni.

Egy kis olajon kifehérítem a rizst, sózom, majd 2 bögrényi vízzel felöntöm, és takarékon, fedő alatt megpárolom.

Amíg a rizs párolódik, addig a karalábékat megpucolom, és a kevésbé zsenge végét levágom. Karalábékanállal kikaparom a belsejét, úgy, hogy nagyjából egyenletes vastagságú maradjon a zöldségkelyhem fala. A belsejéből előkerülő forgácsokat egy lábosba teszem, kis vajat adok hozzá, minimális mennyiségű vizet öntök alá, és fedő alatt megpárolom.

A karalábékelyheket lobogó sós vízben egy picit előfőzöm, úgy 4-5 percig. Majd alaposan lecsöpögtetem, és sütőpapíros tepsibe teszem.

A csirkemellet vékony szeletekre vágom, majd sózom és borsozom.

A kész rizsből a karalábékba kanalazok egy keveset, erre ráteszem a húst, majd egy újabb réteg rizs következik, erre teszek egy újabb szeletnyi húst, majd végezetül megint jöhet a rizs.

Ezután a tepsit fóliával lefedem, és 190 fokos sütőbe tolom. 30-35 percig hagyom sülni.

Amíg sül, addig a karalábéból kikanalazott forgácsokat egy botturmix segítségével krémessé simítom, kis tejfölt keverek bele, picit sózom, és friss petrezselyemmel koronázom.

A kész karalábékat ezzel a szósszal leöntve tálalom.

 

Póréhagymás-sonkás galuska


Ha „véletlenül” maradt még a húsvéti sonkából, vagy szeretnénk felturbózni a tavasz egyik kedvenc egytálételét, akkor érdemes kipróbálni ezt a verziót.

A vajat egy nagy és mély serpenyő aljába teszem, és a karikára vágott póréhagymát megfonnyasztom rajta, majd az edényemet lehúzom a tűzről. A sonkát kockacukornyi darabokra metélem, és a hagymára teszem.

Egy tálba három tojást ütök, alaposan felhabosítom, egy kis sót adok hozzá, majd a lisztet és a vizet. Ha minden rendben, akkor kellő sűrűségű nokedlitésztát kapok a végén.

Vizet forralok, sót hintek bele. Nokedliszaggatón keresztül apránként a forrongó vízbe eresztem a tésztám. Várok, amíg feljön, leszűröm, és a sonkás póréhagymára teszem. Kicsit átkeverem, majd újabb adag tésztát készítek. Mikor elfogy a tészta, akkor újra tűzre teszem a tálat, a tésztára ráütöm a maradék tojásokat, az egészet alaposan átforgatom, és még egy-két percig főzöm.

Tálaláskor egy kevés pecorino sajttal megszórom. Fejes saláta javasolt mellé.

Exit mobile version