5 kedvenc lagzis süti, amelyet te is elkészíthetsz

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2009. Május 25.
Éljen a szerelem! Éljen a lakodalom! Ott jókat lehet enni-inni, és valljuk be őszintén, hogy ezért szeretünk lagziba járni, legyen az városban vagy vidéken. A jó hangulatú lakodalomhoz a különleges vagy a hagyományos ételek éppen úgy hozzátartoznak, mint az a rengeteg házi készítésű sütemény, amelyet az esküvői torta felvágása előtt és után tesztelhetünk. És olykor – régi jó szokás szerint – a maradékból haza is vihetünk.

Mitől igazán jó egy lagzis sütemény? Ha beletesznek minden földi jót, és nem sajnálják ki belőle az alapanyagot: a vajat, a tojást, a cukrot, a sajtot és egyéb, az ízlelőbimbóknak oly kellemetes hozzávalókat. Legyen az krémes vagy rétes, sós-sajtos borkorcsolya vagy édes keksz. Íme néhány kóstoló:

 Mézes zserbó

Hozzávalók a tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére csokoládés máz:

A tészta hozzávalóit dolgozd alaposan össze, majd oszd négy egyenlő méretű gombóccá. Egyenként nyújtsd ki vékony lappá, és egy nagyobb tepsi hátoldalán, zsírpapírra fektetve 6-8 perc alatt süsd aranysárgára.

A krémhez a pudingport főzd meg 5 dl tejjel és 4 evőkanál cukorral. A másik 5 dl tejben főzd meg a búzadarát. A két meleg krémet keverd össze, és hagyd kihűlni.

A szoba-hőmérsékletű margarint keverd el a porcukorral, majd dolgozd össze a kihűlt krémmel.
Fektess le egy kisült tésztalapot, kend meg a krém felével. Fektess rá egy másik lapot, azt kend meg lekvárral. Erre újabb tésztalap kerül, és a krém másik fele.

Tedd rá a negyedik lapot, és öntsd le a csokimázzal. Ehhez a csokoládét tördeld darabokra, és a vajjal együtt mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvaszd fel.

Másnapra nagyon jól összeérnek az ízek, és a tészta is megpuhul.

 

 Citromos szelet

Hozzávalók a tésztához:

A krémhez:

A tésztához a lisztet szórd egy öblös tálba, add hozzá a tojást, a margarint, a szódabikarbónát, a cukrot és a tejfölt. Alaposan dolgozd össze, ehhez először használj gépi keverőt, majd gyúrd át kézzel. Fél órára tedd be a hűtőszekrénybe pihenni.

Ezalatt összeállíthatod a kétféle krémet.

A lisztet a tejjel keverd csomómentesre, és főzd sűrű krémmé. A szoba-hőmérsékletű vajat keverd el a cukorral, és add a langyos tejkrémhez. Felezd el ezt a krémet, az egyik felébe szórd bele a keserű kakaóport, a másikba pedig a citrom levét. A kétféle krémet tedd a hűtőbe, amíg a lapokat megsütöd.

A tésztát oszd három részre, mindegyiket lisztezett vágódeszkán nyújtsd vékony, tepsiméretű lappá. A tepsi hátoldalán – sütőpapírra fektetve –, előmelegített sütőben egyenként süsd készre.

Az első laphoz 10 perc szükséges, a második, harmadik 7-8 perc alatt megsül.

A kihűlt lapokat egyenként kend meg krémmel, alulra kerüljön a csokis, felülre a citromos krém.

A tetejét kend meg csokimázzal. Ehhez a vizet forrald össze a cukorral és a kakaóporral. Dobd bele a vajat, majd amikor már langyos, add hozzá és olvaszd fel benne az étcsokoládét.

 

Kókuszos kocka


Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a mázhoz:

Keverd krémes állagúra a cukrot a tojássárgákkal, a mézzel, a puha vajjal és a tejjel. Add hozzá a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá, és lazán keverd bele masszába.

Öntsd egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 perc alatt süsd aranysárgára.

Amikor kihűlt, vágd fel kockákra.

A mázhoz olvaszd fel a margarint, add hozzá a cukrot, a kakaóport, a tejet, a rumot, és főzd sűrű krémmé.

A piskótadarabkákat egyenként forgasd meg a csokimázban, majd hempergesd meg kókuszreszelékben.

Sajtos rudak

Hozzávalók:

A tésztához dolgozd össze az összes hozzávalót (kivéve 1 tojást és 5 dkg reszelt sajtot, mert ez a tetejére fog kerülni), majd lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1 centis vastagságúra.

A félretett tojást villával verd fel, és kend a tészta tetejére, szórd meg a maradék reszelt sajttal. Tedd be a hűtőbe pihenni egy-két órára, majd vágj ki belőle ujjnyi vastagságú, 5-6 cm hosszú rudacskákat.

Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 10-15 perc alatt süsd aranysárgára.

Kókuszos habtekercs

Hozzávalók a tésztához:

A töltelékhez:

A tészta hozzávalóit dolgozd össze, majd oszd el négyfelé.
A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral együtt, gőz fölött verd fel nagyon kemény habbá.Keverd el benne a kókuszreszeléket.A tésztákat egyenként nyújtsd ki, és kend meg a töltelék egynegyedével, majd – mint a piskótatekercset – csavard fel. Szeletelj belőle ujjnyi vastagságú csigákat, és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd halvány rózsaszínre. Kb. 15 perc alatt megsül.

Exit mobile version