Tuti tippek befőzéshez és három egyszerű recept

Mirelle | 2009. Július 06.
Sokan nosztalgiával gondolunk vissza azokra a hétvégi ebédekre, amelyeket a nagymama által eltett kompótok tettek teljessé. Ahogy újra "erőre kap" a lekvárfőzés a modern háziasszonyok között, úgy hódít teret a gyümölcsök kompótként történő eltétele.

Ami nem is csoda, hiszen a befőzés korántsem olyan bonyolult, s ezeket az önkezűleg eltett gyümölcsöket nyugodt szívvel kínálhatjuk a családunknak, adhatjuk a gyerekeinknek.

A befőzés menete:

Az idénygyümölcsök szinte bármelyikéből készíthető befőtt. Általában szilvából, meggyből, barackból, körtéből szokták készíteni.

A szirup fűszerezésével, alkohollal történő keverésével vagy helyettesítésével különféle ízesítésű befőtteket készíthetünk.

A gyümölcsökhöz való szirupokat fűszerezhetjük szegfűszeggel, fahéjjal vagy vaníliával, de merészebb kompozíciók esetén használhatunk egy kevés mustármagot, mézet, zöld fűszereket, ecetet, illetve karamellizálhatjuk a cukrot a szirupba kerülés előtt.

 Őszibarackbefőtt

 

A barackokat megfelezem és meghámozom. Üvegekbe rendezem a gyümölcsöket, majd a felfőzött sziruppal leöntöm őket, és a fent leírt módon dunsztolom.

 

Málna rumban eltéve

Az üvegekbe rétegesen teszem a málnát és a cukrot. Amikor már tele van az üveg, rummal felöntöm, végezetül fél óráig dunsztolom.

Fahéjas körte

 

A körtéket megfelezem, magházukat kiszedem, üvegbe teszem. A szirupot a fahéjjal felfőzöm, majd felöntöm vele az üvegeket, és legalább húsz percig dunsztolom.

Exit mobile version