4 tuti fogyis recept – hamburger helyett

nlc | 2009. Augusztus 17.
Finomat enni fogyókúra alatt is lehet, ezt bizonyítják következő receptjeink is. Igyekeztünk olyan ételeket kitalálni, amelyek nem egy szigorú diéta, inkább a sokat hangoztatott életmódváltás jegyében születtek. A zsíros húsokat sovány szárnyassal és hallal helyettesítettük, a sült krumpli helyett pedig zöldségeket és teljes kiőrlésű pékárukat, illetve tortillát ajánlunk.

 Grillezett hal vajas-fokhagymás petrezselyemmel

Hozzávalók 2 személyre:

A zöldkörethez:

Elkészítés:
A megtisztított halszeletekről itassuk le a vizet, fűszerezzük be mindkét oldalukat, majd néhány perc alatt süssük meg őket. A zúzott fokhagymát pirítsuk illatosra az olívaolajon, és adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet. A fokhagymás-petrezselymes keveréket halmozzuk a halszeletekre. Köretnek készítsük hozzá párolt brokkolit, bébirépát, cukkinit.

Tipp:

Természetesen ízlés szerint más zöldségeket is adhatunk hozzá, párolt kukoricát, zöldborsót, kelbimbót, karfiolt vagy éppen újburgonyát is.

 Pulyka fajitas

Hozzávalók 2 személyre:

Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjünk össze 2 evőkanál olívaolajat, citromlevet, az összezúzott fokhagymát, 2 kávéskanál sót és a chiliport. Vágjunk másfél centi vastag pulykamell-csíkokat, és forgassuk meg a fűszeres pácban, majd tegyük a hűtőszekrénybe egy negyedórára. Eközben vágjuk szeletekre a hagymát és a paprikákat, majd 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg és tegyük félre. A pulykamell-csíkokat pirítsuk meg, közben egy teflon serpenyőben melegítsük fel a tortillalapokat. Kenjük meg őket 1 kis kanál tejföllel, 1 nagyobb kanál salsa szósszal, és tegyünk bele a dinsztelt hagymából, paprikából és a pulykamellből. Végül csavarjuk fel a kész tekercseket, majd vágjuk őket félbe. Ha aznapi kalóriaadagunk még megengedi, mártogatónak adhatunk hozzá egy kis tejfölt és/vagy salsa szószt.

Tipp:

Készítés közben nem éreztük elég karakteresnek a húst, ezért még tettünk hozzá egy készen kapható fajita fűszerkeverékből is, de aki nem bírja annyira a csípőset, maradjon inkább a szelídebb változatnál.

 Rakott padlizsán cukkinivel és paradicsomos rizzsel


Hozzávalók 2-3 személyre:

Elkészítés:
A leveskockát fél liter vízben feloldjuk, és puhára főzzük benne a rizst. A kész rizst lecsöpögtetjük, mély tálba tesszük, hozzáadunk 1 gerezdnyi zúzott fokhagymát, az összezúzott paradicsomot, az összevágott petrezselymet, és sóval, borssal fűszerezzük.

A zöldségeket karikára vágjuk, és finoman megsózzuk őket, a krémsajtot pedig kikeverjük a joghurttal és a másik gerezd zúzott fokhagymával. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, és belesimítjuk a rizs felét. Rátesszük a feldarabolt cukkinit, és rákenjük rá a joghurtos krémsajt felét. A tetejére újra rizs került, arra a padlizsán, majd ismét a joghurtos krémsajt. Végül megszórjuk kevés reszelt sajttal, és 180-200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd. Ha éppen nem fogyókúrázunk, reszelhetünk rá parmezánt is, úgy is nagyon finom lesz.

Tipp:
A rizsfőzéskor használt leveskockát akkor is érdemes alkalmazni, ha csak „sima” rizst főzünk, sokkal ízletesebb lesz tőle.

 Pulykahamburger

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítés:
A darált pulykamellet összekeverjük egy negyed aprított vöröshagymával, a felvágott zöldhagymával, a tojással, két evőkanálnyi mustárral, az összezúzott fokhagymával és a kenyérmorzsával, majd sózzuk, borsozzuk. Ha idegenkednénk attól, hogy belekóstoljunk a nyers masszába, süssünk ki egy pici darabot próbaképpen, és szükség esetén még ízesítsük ízlésünk szerint. Formázzunk négy egyforma pogácsát a darált húsból, és süssük oldalanként 4 percig. A zsemléket vágjuk félbe, kenjük meg mindkét oldalukat mustárral, ketchuppel. Tegyük bele a salátalevelet, a forró húsra egy szelet cheddar sajtot, erre paradicsomot és végül a hagymaszeleteket.

Tipp:

Nem szükséges azzal fáradnunk, hogy a család férfitagjainak marha-vagy sertéshúsból süssünk húspogácsát, mivel a környezetünkben tesztelt hímneműek egyöntetűen „isteninek” titulálták ezt a verziót is.


A legfrissebb szám tartalmából:

• Bográcsban főtt ínyencségek
• Spórolós töltött finomságok
• Fogyjunk mediterrán diétával!
• Süssünk gyümölcsökkel!
• Tüzes ételek forró napokra

Exit mobile version