Körtés-mazsolás rétes

nlc | 2009. Október 16.
A nagymama kézzel húzott rétesére gondolva fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt bepárásodik a szeme, és csak szuperlatívuszokban tudnak mesélni az így készített süteményről. Manapság azonban a legtöbben kész réteslapból sütik a rétest, hogy megússzák a tésztával való macerát, pedig egy ráérős szombat délutánon érdemes megpróbálkozni a "békebeli" módszerrel is.

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítés:

A kétféle lisztet egy tálban a vajjal elmorzsoljuk, a sót a vízben feloldjuk, és a lisztes vajhoz adva tésztát gyúrunk belőle. Géppel vagy kézzel (deszkán) jól kidolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk pihenni fél órát úgy, hogy letakarjuk a deszkán.

Egy belisztezett konyharuhán szögletesre nyújtjuk a tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk, majd a kezünkbe véve elkezdjük kihúzni a széleit, a közepét pedig a kézfejünkre feszítjük.

 A tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, majd egyenletesen rászórjuk a tölteléket

A serpenyőben felhevített vajra rádobjuk a meghámozott körtecikkeket, beletesszük a cukrot és a citromhéjat, majd jól átforgatjuk, de nem főzzük puhára.
A mazsolát megmossuk, kevés vízben 1-2 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hozzáadjuk az Amarettót.
Ezután azonnal letakarjuk alufóliával, így a felpuhult mazsola magába szívja a likőrt. 15 perc múlva hozzáadjuk a körtéhez, majd a keveréket a kihúzott rétestésztára szórjuk, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Megkenjük a tetejét tojással, és 200 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legfrissebb szám tartalmából:

• Bográcsban főtt ínyencségek
• Spórolós töltött finomságok
• Sörrel turbózott húskülönlegességek
• Lajos Mari almás édességei
• Grillezzünk a szobában

 Fizess elő A Nők Lapja Konyhára!

Exit mobile version