Mennyei magyaros menüsor Bereznay Tamástól

Bereznay Tamás | 2009. Október 19.
Gőzölgő húsleves, ropogós libacomb és a végére egy hamisítatlan császármorzsa. Ebben a zord időben igazi lélekmelengető ételsor. Próbáld ki te is!

 Tyúkhúsleves lúdgégetésztával

 

Hozzávalók:

 

A megtisztított és jól megmosott tyúkot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, habját leszedjük. A levest megsózzuk, és az összes megtisztított zöldséget, valamint az egész borsot is beletesszük. Ha öreg a tyúk, akkor a forrástól számított 30-40 perc múlva rakjuk csak bele a zöldségeket. Vigyázzunk arra, hogy a leves lassú, egyenletes forrással főjön, mert ellenkező esetben megtörik, zavaros lesz. Minimum 3-4 órán keresztül főzzük. Ha megfőtt, fél órát pihentetjük, majd óvatosan kiszedjük belőle a tyúkot és a zöldségeket. A levesből kiszedünk kétszer félliternyit, és ebben főzzük ki a levesbetétnek szánt tésztát, valamint a zöldborsót. Ezután a tyúk húsát leszedjük a csontról, és a zöldségekkel együtt vékonyra vágjuk. Külön tálban tálaljuk a zöldségeket a hússal, a tésztát, a zöldborsót, illetve az aranyló levest.

 

 Ropogós libacomb párolt káposztával

 

Hozzávalók:

 

A libacombok mindkét oldalát besózzuk, és a húsos felüket bedörzsöljük durvára vágott fokhagymával. Tepsibe tesszük, aláöntünk 2 dl vizet, és meglocsoljuk a felolvasztott libazsírral. Lefedjük fóliával, és 160 fokos sütőben 1 óra 20 percig sütjük. Levesszük róla a fóliát, és ha teljesen megpuhult a hús, fólia nélkül sütjük tovább addig, míg a bőre ropogós pirosra nem sül. Ha túl keménynek éreznénk a libacombokat, visszatesszük rá a fóliát, és még egy darabig pároljuk.

A káposztához a hagymát és a káposztát is vékonyan felszeleteljük. A hagymát a kristálycukorral együtt a libazsíron barnára pirítjuk. Rátesszük a köménymagot, és miután kicsit átpirítottuk, hozzáadjuk a káposztát is. Folyamatosan kevergetve pároljuk mindaddig, amíg a káposzta össze nem esik, és szinte az összes lé el nem fő alóla. Ízesítjük sóval, ecettel, és ha gondoljuk, cukrot is tehetünk hozzá még.

 

 Császármorzsa

 

Hozzávalók:

 

A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgáját a cukor és a vaj felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a citrom reszelt héját, a sót és a búzadarát, valamint a fehérjéből a maradék cukorral felvert kemény habot. Simára keverjük, és annyi szódavizet adunk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Egy tepsiben felmelegítjük a vajat, beleöntjük a masszát, és forró, 180 fokos sütőbe tesszük. Időnként kevergetve addig sütjük, míg morzsás nem lesz. Porcukorral megszórva, baracklekvárral kínáljuk.

 

Bereznay Tamás: Mai magyar konyha

Bereznay Tamás meglehetősen ismert a gasztronómia iránt érdeklődők körében. A Nők
Lapjá
ban vezetett, rendkívül népszerű rovata révén hetente több százezer olvasóhoz
jutnak el fantáziadús, mégis egyszerű receptjei.
A könyv a hagyományos magyar ételsor szerint oszlik fejezetekre, így előételeket, leveseket,
húsételeket, húsmentes ételeket, egytálételeket és desszerteket is tartalmaz.
Sőt: belefért néhány olyan igazi magyar hungarikum receptje is, mint a kovászos uborka
vagy a halászlé. Haszonnal forgathatják a Mai magyar konyhát mindazok, akik szeretik
a hagyományos magyar ételeket, de azok is, akik csak most barátkoznak a főzőcskézés gondolatával. Minden recepthez részletes leírás és étvágygerjesztő fotó is tartozik.

Fogyasztói ár: 3990 Ft, a Kiadónál történő megrendelés esetén 2990 Ft+postaköltség.
Kiadja: Boook Kiadó Kft.

 

Exit mobile version