Édes kis semmiségek, avagy három borúfelejtő, lélekmelengető finomság

Mirelle | 2009. Október 26.
Idén valahogy nagyon gyorsan és hirtelen tört ránk ez a léleknáthásító idő. Az ember hirtelen azt sem tudta, honnan ássa elő a nagykabátot, hogyan izzítsa be a fűtést. Lassan azonban hozzászokunk a gondolathoz, hogy ez most minimum márciusig így marad.

A télbe fordult időjárás könnyebb elviseléséhez álljon itt három lélek- és gyomormelengető finomság. Gyorsan, könnyen, finomat.

 Amerikai palacsinta


Sokkal gyorsabban megvan, mint európai rokona, igazi melengetős finomság, amelyet dzsemmel, csokikrémmel tortává dagasztunk, majd apró darabokban bekebelezzük.

Hozzávalók:

A tojásokat kikeverem a cukorral és a mascarponéval. Ehhez adom a sütőporos lisztet, és a tejjel kellő lágyságú tésztává hígítom. Végezetül belekeverem a villával kicsit megtört túrót.

A serpenyőt nem forrósítom túl, olajos papírral kikenem, majd a serpenyőbe néhány pici halmot teszek, amelyet a kanál hátával kicsit ellapítok. Spatulával fordítok rajta, majd rekordidő alatt tálalom, hogy éhen ne haljanak a Nők.

Currys zöldségleves


Ezt a levest bögrében szoktam szervírozni. Tipikusan az az étel, amellyel az ember egy kellemes, meleg zugba kucorodik, takaróval a térdén, és átszellemülten, kezeit gondosan a bögrére fonva melengeti magát.

Hozzávalók:

A vajon megdinsztelem a karikára szelt hagymát, amíg az készül, addig megpucolom és felkockázom a többi zöldséget. Ezeket hozzáöntöm a hagymához, annyi vizet adok hozzá, hogy épp ellepje. Közepes tűzön megfőzöm. Botmixerrel elsimítom, curryvel, sóval ízesítem, kis vízzel, tejszínnel rottyantok rajta, és tálalom.

Tökéletes életmentő.

Rozmaringos-diós keksz

Apró, sósan édes és édesen sós apróság. Fémdobozba zárva sokáig eláll. Amikor szükség van rá, akkor csak fel kell nyitni ezeknek a dobozoknak a fedelét, és egy jó tea, kakaó vagy kávé mellé elmajszolni ezt a finomságot.

Hozzávalók:

A diót megdarálom, a szárazanyagokat összekeverem, majd a feldarabolt hideg vajjal elmorzsolom. Amikor már homogén morzsám van, akkor hozzáadom a tojások sárgáját és egy kevés vizet, hogy jól gyúrható, de nem ragadós tésztát kapjak.

A tésztát fél órára hűtőbe dugom. A tepsiket kibélelem sütőpapírral, a sütőt pedig 170 fokra előmelegítem.

A tésztát rúddá nyújtom, ujjnyi vastag karikákra metélem. A szeleteket a tenyerem között gömbbé formázom, majd óvatosan összelapítom. Az így keletkezett korongokat a sütőpapíros tepsikre fektetem, a tepsit a sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg halványan meg nem színesedik.

Exit mobile version