Három fantasztikus raguleves

nlc | 2009. November 02.
Tartalmas, nem túl bonyolult meleg egytálételek hideg őszi és téli időre. Személy szerint én nagyon kedvelem ezeket a leveseket. Hétvégén egy-egy nagyobb adag palacsintával vagy egy tepsinyi buktával nagyon kellemes, kiadós családi ebéddé formálhatók.

 Toszkán bableves

 

Mondvacsinált raguleves, húsmentesen is tartalmas és melengető.

Apróra vágom a vöröshagymát, szépen felkarikázom a póréhagymát, összeaprítom a fokhagymát, majd mindezt megpárolom egy kevés olívaolajon. Néhány percet hagyom dinsztelődni, majd a fazékba dobom a kockára vágott krumplit, s felöntöm a babkonzerv levével, valamint a húslevessel. Fűszerezem, sózom. Tíz percet hagyom fedő alatt főni. Ezután nagyjából a leves felét egy tálba merem, botmixerrel krémesítem, majd visszaöntöm a fazékba. A leveshez adom a laskára vágott kelkáposztát, majd néhány perccel később a babot. Egyet rottyantok rajta, és tálalom.

 Borjúbecsinált

 

Fanyarkás, tartalmas – húsimádóknak.

A galuskához:

 

A hideg vízben felteszem a héjas vöröshagymát, a zellergumót és a fűszerlabdába zárt borsot. Amíg felmelegszik a víz, addig felkockázom a húst, s ezt is a vízbe teszem. Közepes lángon gyöngyöztetem, amíg a hús majdnem megpuhul. Ekkor sózom, hozzáadom a karikára vágott répákat, a felkockázott karalábét. Elkészítem a galuskát, és a levesbe szaggatom. Végezetül apróra vágott friss petrezselymet és egy citrom levét adom a leveshez.

 

Tárkonyos csirkeraguleves


A legtempósabban elkészíthető raguleves.

 

A kacsazsírt megolvasztom a fazékban. Rádobom az apróra vágott vöröshagymát, megdinsztelem. Amikor már üveges a hagyma, akkor a fokhagymát is hozzáadom, végezetül a kockára vágott csirkemell következik. A húst alaposan kifehérítem, majd vízzel és a főzőtejszínnel felöntöm. Amíg takarékon fődögél a dolog, addig megpucolom és kockázom a krumplit, és kikeresem a mélyhűtőből a sárgarépa-borsó párost is. A zöldségeket a leveshez adom, sózom, borsozom, és közepes lángon hagyom főni. Amikor már majdnem jó minden, akkor hozzáadom a tárkonyt. Tálalás előtt belecsavarom a citrom levét. Az persze egyéni megítélés dolga, hogy kinek mikor kellően savanyú a leves, de általában fél és egy citrom közötti az a mennyiség, amely kellemesen elsavanyítja, de nem teszi ehetetlenné a ragut.

 

 

 

Exit mobile version