Sült banán mandulás karamellszószban – lépésről lépésre

Varga Gábor | 2010. Január 25.
Egy egzotikus ínyencség, amely annyira egyszerű, hogy pillanatok alatt elkészítheted, viszont istenien kényezteti a didergő testet-lelket!

Hozzávalók (2 személyre)

A sült banánhoz:

• kb. 50 g barna cukor
• kb. 15 g vaj
• 2 db egész banán
• 2 cl 80%-os rum
• kb. 4 cl kókusztej
• 1 púpozott evőkanál szeletelt mandula

A tálaláshoz:
• vaníliafagylalt

Elkészítés

A sültbanán-készítésnek nincsenek merev szabályai, kedvedre kísérletezhetsz az arányokkal, nagy hibát nem tudsz elkövetni.

A barna cukrot olvaszd fel egy serpenyőben közepes hőfokon, és kezdd el karamellizálni. Amikor teljesen megolvasztottad a cukrot, és elkezdett sötétedni, tedd bele a vajat, amellyel fellazítod a sűrű karamellt. Keverd simára.

Ezután beleteheted a félbevágott banánt, anélkül, hogy összerántaná a cukrot. Forgasd bele őket a karamellbe. Szórj rá nyers, szeletelt mandulát, ezzel is forgasd át a banánokat. 

Most a flambírozás következik. Vigyázz, a flambírozás fokozottan tűzveszélyes munkafolyamat! Ha nincs benne gyakorlatod, nem árt egy-két szabályt betartani.

A rumot mérd ki egy pohárba vagy kancsóba, és abból öntsd a serpenyőbe, ne az üvegből. Gyermeket, háziállatot terelj el a közelből, végül ne hajolj a serpenyő fölé! Ha előkészültél, öntsd rá a rumot, és gyújtsd be öngyújtóval, ha magától nem gyullad be.

A flambírozásnak, ha tálaláskor végzik, a látványossága az egyik szerepe, azonban van egy fontosabb feladata is, amiért mi most alkalmazzuk. Az alkohol elégetése által keletkezett aromaanyagok az ételnek különleges ízt kölcsönöznek.

 

Ezután öntsd le az egészet kevés kókusztejjel, keverd el a cukorsziruppal, hogy az még sűrű öntet állagú legyen. Azonnal, forrón, frissen tálald! Jelentősen fokozható az ízélmény, ha tálaláskor egy gombóc vaníliafagylaltot teszel a banánok mellé.

 

 Fotók: Wlcsek András, desszert.eu

Exit mobile version